Dvadeset godina uspješne viteške tvrtke Ecos

Svojevremeno je ugledni njemački stručnjak za menadžment, Peter Drucker kazao: „Kada vidite uspješnu tvrtku, znajte da je jednom netko donio hrabru odluku.“ A ta tvrdnja, ili konstatacija uglednog Nijemca asocira na poznatu vitešku tvrtku Ecos, jer su hrabru odluku donijela dva brata Rajković, Franjo i Anto i njihove supruge, Mira i Josipa, kada su bratskim dogovorom odlučili od uspješne zajedničke tvrtke Economic odvojiti dio programa prodaje i proizvodnje i osnovati novu tvrtku Ecos. I početkom srpnja, Ecos, vlasništvo Josipe i Ante, slavi 20 godina postojanja, 20 godina, može se slobodno reći, rasta, razvoja i uspješnog poslovanja sanjani i dosanjani san vrijednog bračnog para, čiji uspješan put, nakon školovanja, sada skupa s njima, nastavljaju i idu i njihova djeca. I lijepu obljetnicu, dvadeset godina vrlo uspješnog rada, svečano i veselo, uz brojne uzvanike, proslavili su i obilježili u petak navečer, no o samoj proslavi, nešto kratko ćemo reći kasnije. Zašto? Pa zato što sve ono što Ecos radi i postiže, zaslužuje prednost nad veselom proslavom jubileja.
A Ecos zaslužuje pozornost svake vrste pa tako i medija, jer svojim primjerom svjedoči kako se može i u teškim ekonomskim uvjetima, u „nesređenoj“ i nefunkcionalnoj državi, praviti vrijedni gospodarski iskoraci kakvih, bar u BiH, i nema mnogo. Što to Ecos svrstava u kategoriju vrijednih primjera i isticanja, ako se zna da ova tvrtka po mnogo čemu i ne spada u sami vrh bosanskohercegovačkih tvrtki i bosanskohercegovačkog gospodarstva. Međutim, podaci koje ćemo prezentirati jasno „govore“ zašto Ecos zaslužuje i ovaj novinarski prostor, zašto zavrjeđuje pozornost i šire društvene javnosti, zašto može, i treba, u mnogo
čemu i moćnijim i jačim tvrtkama služiti kao pozitivan primjer. Naime, Ecos ima samo 130 uposlenih koji prave čak 58 milijuna KM prometa i godišnje, kroz PDV, u proračun uplaćuju 6,5 milijuna KM. Je li vrijedno pozornosti i isticanja kao pozitivan primjer, kada u ovo teško vrijeme kada su iseljavanja masovna, pa i u snažnom gospodarskom središtu kakvo je Vitez, toga u Ecosu nema ili je tek poneki, povremeni, sporadični slučaj. Kako to, što te radnike „drži“ „veže“ za Ecos, mogli bi, i sigurno hoće, upitati se neupućeni. Pa, evo, reći ćemo, mnogo toga što, uostalom nije nikakva tajna, što zna i potpisnik ovih redaka, a potvrdu svojih spoznaja dobio sam uz „čašicu razgovora“ s Antom Rajkovićem „pater familias, kako bi ga mogli označiti. Kaže nam on, inače i predsjednik Udruge poslodavaca Vitez, da uposleni u Ecosu, redovito, do 10. u mjesecu primaju svoj osobni dohodak koji je, naglašavamo, znatno, znatno, iznad federalnog i državnog prosjeka. Plaće variraju, od plus do minus 15% visine iznosa, zavise od mjesečnog i godišnjeg ispunjenja plana, no i kad je plan u podbačaju, mjesečna primanja su i tada, daleko, daleko iznad spomenutih prosjeka. Redovito, svake godine, pa i u najtežim vremenima, uposlenici su primali regres za godišnji odmor, božićnice, i jedno i drugo maksimalnog iznosa zakonom dozvoljenog. Trudnice i porodilje imaju sva zakonska prava koja se maksimalno poštuju. Djeca radnika na studiju, pa i u srednjim školama imaju stipendije, svojim umirovljenicima svakog Božića dodjeljuje se novčana pomoć i vrijedni poklon paketi prehrambenih i drugih potrepština.
„Ma mi smo kao jedna velika obitelj, a naša je prednost što smo mogli birati svoje uposlenike i izabrali smo vrijedne, poštene i stručne ljude. Osobni dohoci i sve druge beneficije, ako ih tako možemo nazvati, nisu nikav dar nego su to oni svojim radom i trudom zaradili“, kaže nam Anto Rajković.
Ecos je osnovan početkom srpnja 1998. godine, poznat je po proizvodnji fleksibilnih cijevi, a brojni certifikati i međunarodna priznanja dokaz su vrhunske kvalitete što je i vrijedna „ulaznica“ na brojna tržišta, uz BiH, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Italiju, Austriju… I po stručnim ocjenama i priznanjima, ali i broju proizvedenih komada, Ecos je vodeći proizvođač fleksibilnih cijevi na prostoru Balkana. I danas Ecos proizvodi više od 1,2 milijuna fleksibilnih cijevi, raznih promjera i dužina. Uz to, Ecos se vrlo uspješno bavi maloprodajom i veleprodajom robe iz programa kupaonica, grijanja i hlađenja. Trenutno imaju više od 300 ugovorenih veleprodajnih kupaca u BiH kojima se roba tjedno besplatno dostavlja na adrese, a ujedno uspostavljena je i razgranata servisna mreža u čak 30 bosanskohercegovačkih gradova. „Kod nas, naglašava Rajković, nema većih amplituda u proizvodnji, prodaji, u visini primanja, prava i broja uposlenih.
Kažu, „lideri smo na balkanskom području u proizvodnji i prodaji fleksibilnih cijevi, ugledni smo distributeri vodomaterijala, centralnog grijanja i hlađenja najpoznatijih europskih proizvođača. Sve ovo pobrojano, naravno uz prava i standard uposlenih koja i dalje želimo i poboljšavati, hoćemo zadržati i učvrstiti naš status na tržištu. Sve to hoćemo i možemo radom, trudom i poštenim odnosom prema svojim uposlenicima, kupcima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici. Povjerenje se dugo i mukotrpno gradi i stvara, a vrlo lako gubi, stoga mi to nikada i nikako nećemo sebi dozvoliti“.
A kako odlaske, iseljavanje, masovno i zabrinjavajuće zaustaviti, pitamo Antu Rajkovića. „Vrlo teško. Jer taj je problem uhvatio velikoga maha. Pojedinačni primjeri, iskoraci s takvim nakanama nikako nisu dovoljni. Istina, treba isticati pozitivne primjere, davati im veći značaj, treba nam daleko više pozitivnih priča i primjera no u to „kolo“ uz medije, trebaju se „uhvatiti“ i političari, institucije, mi gospodarstvenici, vjerske i druge institucije. Na žalost, mi smo još uvijek daleko od takve, nužne u svakom slučaju, sinergije“.
Na Ecosovoj svečanosti obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja, rada i djelovanja bilo je blizu 600 uzvanika – uposlenika, prijatelja obitelji Rajković, kolega gospodarstvenika., poslovnih partnera iz desetak zemalja okruženja, iz Njemačke, Austrije, Italije… Bilo je svečano, veselo, zabavno, slavljenički, a lijepim pjesmama i glazbom, na opće zadovoljstvo, zabavljali su ih Ivana Marić i njezin bend. A na samom početku svečanosti prigodnim riječima zahvale i čestitarskim, okupljenim su se obratili slavljenik Anto Rajković, njegov sin Bojan, izvršni direktor Ecosa, u ime poznate njemačke tvrtke Vaillant, direktor za regiju Jugoistočne Europe Mario Opačak, u ime kupaca Hasan Imamović, vlasnik tvrtke Elektrometal iz Živinica te vlasnik tvrtke Herz iz Austrije, Gerhard Glinzerer.