Općina Visoko uvodi video nadzor

Općina Visoko ušla je posljednju fazu realizacije projekta uvođenja video nadzora s ciljem povećanja stepena sigurnosti u gradu. U koordinaciji sa predstavnicima MUP-a ZDK – Policijske stanice Visoko, kreirani su foto screenovi nadzornih područja i definisane prioritetne lokacije koje će biti pokrivene video nadzorom. Vrijednost ugovorene opreme i montaže po osnovu Ugovora iznosi 38.659,61 KM, te garantnim rokom od 36 mjeseci. Kao najpovoljniji ponuđač odabran je „Network“d.o.o. Sarajevo. Slijedi instalacija cjelokupnog sistema video nadzora.
“Radosni smo da je ovaj proces nakon početne inicijative još sredinom 2014. i puno napora s naše strane konačno ušao u završnu fazu. Namjera nam je da Visoko bude siguran i slobodan grad za sve njegove stanovnike i sve one koji ga posjećuju. Video nadzor će poboljšati opću sigurnosnu situaciju u Visokom, naročito u sprječavanju krivičnih djela i otkrivanja počinilaca”, kazala je Amra Babić, načelnica Općine Visoko.
U ovoj fazi bit će obuhvaćeno 12 lokacija od kojih bi 10 bile pokrivene fiksnim kamerama, a 2 lokacije bi bile pokrivene pokretnim PTZ kamerama full HD rezolucije opremljene za dan/noć režim rada (ICR).