Otvoren most kod Natron Hayata

Novoizgrađeni most na rijeci Bosni otvoren je kod kompanije “Natron Hayat”, nakon što je početkom godine prohodan za građane općine Maglaj. Rekonstrukcija Natronovog mosta jedna je od akcija u sklopu projekta CESTA, a u projekat je uloženo oko 840.000 KM.

Svečanosti su prisustvovali, direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, direktor CRS-a Marc D'Silva, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, premijer ZDK Miralem Galijašević, direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić, predstavnik ispred Fonda Ferid Čorbo i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić te predsjedavajući OV Maglaj Marko Zelić. Svi prisutni istakli su veoma veliki značaj zbog realizacije spomenutih projekata, te naglasili obostranu želju za saradnjom i u budućnosti.
Viseći most kod Natrona, koji je u majskim poplavama totalno uništen, zamijenjen je modernim armirano-betonskim mostom, kojeg najviše koriste radnici maglajske firme sa desne strane obale Bosne. Pored ovog, u Maglaju su u okviru projekta CESTA provedena još tri projekta obnove infrastrukture, šest projekata samopomoći u koje je bila uključena i lokalna zajednica, te pomoć u poljoprivredi.