Ova godina bit će prepoznatljiva po brojnim projektima!

Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik

Protekla godina u Općini Travnik bila godina stabilizacije, ali i vrijednih projekata. U ovoj godini očekuje se realizacija više važnih projekata. Izuzetni rezultati postignuti su na planu zapošljavanja,  istaknuo je Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik u razgovoru sa Supeinfo.

Na čemu je bio fokus aktivnosti u protekloj godini?

-U protekloj godini stabilizovan je budžet i saniran deficit od 700.000 KM koji se javio  zbog nerealizacije projekata i to najviše od strane izvođača radova na putevima. Prošle godine završeno je i kreditno zaduženje za Sportsku dvoranu. Budžet za 2016. godinu  je usvojen na vrijeme, prije isteka  kalendarske godine. Protekla godina bit će zabilježena i po rastu broja zaposlenih.

Kakvi su rezultati na planu zapošljavanja?

-Podaci sa kraja godine govore da je u Travniku bilo zaposleno 11.980 , a samo dvije godine ranije broj zaposlenih bio je 8.900. Tri hiljade zaposlenih za dvije godine je značajan rezultat. To je rezultat investicijskih procesa u nekadašnjoj Konfekciji Borac zahvaljujući AS Grupaciji, a tu je i dolazak „Preventa“, ali i proširenje proizvodnje u firmama „Pharmamed“, „Bajra“, GS Tvornica mašina Travnik, „Kavat“ i „Olip“. Travnik je zasigurno postao lider u tekstilnoj i kožarskoj industriji u BiH. Tema Travnika i kvalitetne tekstilne proizvodnje nije samo tema u BiH, nego i u Evropi je taj kvalitet prepoznat.

U protekloj godini završeni su neki značajni infrastrukturni projekti. Koje bi ste izdvojili?

-Riješeno je vodosnabdjevanje platoa Gostilja zahvaljujući donaciji Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su donirali 250.000 KM i time riješen problem Gostilja. Opet to je bilo moguće zahvaljujući radovima koje smo ranije obavili, a to su vodosnabdjevanje Vitovlja, Bruneja i Mudrika koje smo odvojili od Babanovca. Tako smo stvorili preduslove za rješenje vodosnabdjevanje Gostilja, a veliku ulogu odigrali su mještani ovog dijela općine

Ova godina će biti prepoznatljiva po aktivnostima i projektima koji će biti realizovani. Koje projekte smatrate najznačajnijim?

-U urbanom dijelu grada ćemo graditi centralni gradski trg. Rekonstruisat ćemo centralni trg na lokalitetu od Robne kuće do Lukačke džamije i  to će biti jedan multifunkcionalan prostor za sve događaje koje Travnik ima. Tu je svakako i projekat gradske rasvjete jer urbani dio će dobiti novu LED rasvjetu koja će zamjeniti staru rasvjetu koja je skupa, a ne daje željeni efekat. Travnik je ušao u projekat sa Federalnim hidrometeorološkim zavodom i tokom ove godine će dobiti dva mjesta za mjerenje temperature i vlažnosti, jedno u Travniku i drugo na Vlašiću. Tokom ove godine trebao biti završen i rekreativni park od O.Š. Travnik čiju izgradnju finansira Turska razvojna agencija (TIKA)

Velika pažnja posvećuje se i zaštiti okoliša i smanjenju troškova za deponovanje otpada. Šta je na tom planu poduzeto?

-Sa firmom Ekopak je dogovoreno instaliranje 10 eko otoka u urbanom djijelu grada, a sa firmom Eko život iz Tuzle dogovoreno je postavljanje 10 eko otoka na Babanovcu na planini Vlašić. Ovi projekti će biti prošireni i na druga područja općine i očekujem da se proširi i na područje na kojem otpad zbrinjava JKP „Trebišnjica“ .

 

razgovarao: Kenan Kavazović

foto: Kenan Kavazović