Potpisan sporazum o saradnji SBK-a i mađarskog kantona Tolna

Danas je u Travniku potpisan Sporazum o saradnji između Srednjobosanskog kantona (SBK) i mađarskog kantona Tolna. Ovaj Sporazum omogućit će uspostavljanje odnosa u svim oblastima, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma, rečeno je prilikom potpisivanja.
Sporazum su potpisali predsjednik Skupštine Kantona Tolna Tamas Fehervari i premijer SBK-a, Tahir Lendo.
-Idemo u tom prvacu da u sektoru poljoprivrede, energetike i turizma nastavimo saradnju na stručnom polju, pospješimo put saradnje i približavanja Evropskoj Uniji. Možemo dosta naučiti iz mađarskih iskustava od 2004. godine. Oni su spremni da daju punu podršku i pomoć našem kantonu kada budemo radili obradu poglavlja. – kazao je premijer Lendo istaknuvši kako je ovo treća i najbliža regija iz Evropske Unije sa kojom Srednjobosanski kanton uspostavlja saradnju.
Predsjednik Skupštine Kantona Tolna Tamas Fehervari kazao je da BiH i Srednjobosanski kanton trebaju što prije postati dio EU, te da je njegov kanton spreman pružiti pomoć.
-Spremni smo pomoći stručno i oko pisanja tendera, spremni smo pomoći na planu zajedničkih projekata i vaših projekata. Imamo namjeru da ova saradnja bude uspješna. Očekujem što skoriji sastanak stručnih timova koji bi nam dali putokaze u saradnji. Na početku očkujem saradnju u poljoprivredi, turizmu i obavezno ističem energetiku. – rekao je predsjednik Skupštine, Fehervari.
U sklopu posjeta Srednjobosanskom kantonu članovi delegacije Kantona Tolna i predstavnici Vlade SBK-a posjetili su danas i farmaceutsku kompaniju „Pharmamed“ Travnik i Mesnu industriju „Bajra“ u Travniku.