Rođendanski poklon svom gradu

Biciklistička staza i izložba o Zenici

 

biciklisticka-voznja web

Na zadovoljstvo velikog broja Zeničana koji svakodnevno ulicama ovog grada prolaze svojim biciklima, nakon dugog niza godina, napokon su došli na svoje. Naime, u nedjelju 20. marta je povodom Dana Zenice otvorena biciklistička staza u dužini oko 10 km.

– Hvala našim Gradskim organima koji su nam ukazali čast i zadovoljstvo da budemo dio tima u okviru otvarnja staze. Zadovoljstvo mi je što se odazvao ovoliki broj naših sugrađana. Drago mi je da je napokon urodilo plodom naše insistiranje da dobijemo stazu i ovim putem se javno zahvaljujem našim Gradskim vlastima – rekao je jedan od organizatora promotivne biciklističke vožnje Nedžad Agić.
izlozba-fotografija-sinagoga web
U centru grada, ispred Sinagoge, upriličena je izložba fotografija Dade Ruvića. Izložba sadrži 34 fotografije napravljene isključivo iz zraka.
– Iskoristio sam nove tehnologije, odnosno bespilotne letjelice. Snimio sam grad sa 100, 200, 300 ili čak sa 2.000 ili 3.000 metara. Nastojao sam naš grad približiti sugrađanima na drugačiji način – kaže autor Dado Ruvić. Izložba kao i ona prethodna organizovana na otvorenom izazvala je veliku pažnju zeničana svih uzrasta.

 

bulevar-web

Podsjetimo, u toku je djelimična rekonstrukcija i sanacija Bulevara Ezhera Arnautovića, Bulevara Kulina bana i Bulevara Kralja Tvrtka I u Zenici. Tako će Zeničani dobiti na poklon vizuelno ljepša tri bulevara ali i funkcionalnija. U sklopu rekonstrukcije i sanacije pješačkih staza s obje strane Bulevara je izgrađena biciklistička staza. Dvije biciklističke staze duž cijele dionice Bojin vir – Stacionar će direktno biti povezane preko dva pješačka mosta i sa stazama na Kamberovića polju. Po završetku radova na šetnici Bilimišće staza će se povezati i sa tim dijelom.
Na Bulevaru Kralja Tvrtka I kao veza sa ulicom Abdulaziza Aska Borića napraviće se kružni tok, a vezaće se na kružni tok kod Stacionara. Tamo se uveliko radi na završetku izgradnje fontane.