Svjetski dan bolesnika: Prilika za podsjećanje na prava koja imamo

Svjetski dan bolesnika obilježava se svakog 11. februara širom svijeta, a s ciljem skretanja pažnje na oboljele i njihove probleme.

No, obilježavanje ovog datuma ima za cilj i poticanje svih nas da razmislimo na koji način možemo sudjelovati u brizi oboljelih, te kako im pomoći u njihovoj borbi. Tim povodom, porazgovarali smo s dr. Senadom Huseinagićem, direktorom Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, koji nam je, između ostalog, pojasnio i kakvo je realno stanje domaćeg zdravstvenog sistema.

Danas je idealna prilika da se ‘stavimo u kožu’ oboljelih osoba, ali i da shvatimo da svako od nas može doći u situaciju da se suoči s jednim od najvećih životnih izazova. Upravo zbog toga, svako od nas, na sebi svojstven način, treba doprinositi boljitku zdravstvenog sistema. Primarna zdravstvena zaštita našeg kantona, nažalost, je itekako ugrožena uslijed nedostatka doktora, jer velika većina doktora ima tendenciju rada u bolnicama, ili odlaska u gradove i kantone koji omogućavaju bolje radne uslove. Baš zbog toga, šira društvena zajednica snosi najveću odgovornost za funkcionisanje zdravstvenog sistema“, poručuje Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Svjetski dan bolesnika je idealna prilika za podsjećanje na prava koja svako od nas ima kada se nađe u toj ulozi. A, koliko su naši sugrađani zadovoljni svojim pravima, provjerili smo na zeničkim ulicama.

Nisam zadovoljna našim sistemom i zdravstvenim uslugama jer na iste moram čekati mnogo duže nego što je to uobičajeno u uređenijim sistemima“, ističe Zeničanka Sabaheta Dedajić.

Pripadam Ambulanti porodične medicine ‘Centar’. Itekako sam zadovoljna pristupom uposlenika, ali i uslugom koju mi, po potrebi, pružaju“, kazala je Azra Baručija.

Na ovaj dan posebna se pažnja posvećuje i nezdravstvenim radnicima, odnosno volonterima koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

 

Izvor: zenicainfo.ba