Travnik i Leipzig na radionici u Gelsenkirchenu

Delegacija iz Travnika, na čelu sa načelnikom općine, Admirom Hadžiemrićem, boravila je od 15. – 18. januara 2017.godine, u Njemačkom gradu Gelsenkirchenu, a na poziv Global Engagement-a. Global Engagement je u Gelsenkirchenu bio damaćin radionice pod nazivom „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“.
– Na radionici su predstavnici Općine Travnik razgovarali sa predstavnicima Lajpciga o zajedničkim projektima koji bi se trebali realizovati i potpisan je Memorandum o razumijevanju koji potvrđuje buduću saradnju u projektu.Potpisivanje Memoranduma je bitan korak na puta ka zajedničkom cilju da se trajno učvrsti saradnja između grada Lajpciga i Općine Travnik, saopćeno je iz Općine Travnik.
Cilj radionice je bio da gradovi i općine iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije zajedno sa svojim bratimljenim gradovima iz Njemačke razgovaraju o 17 ključnih ciljeva koje UN proglasio najvećim problemima današnjice. Neki od tih problema su : rodna neravnopravnost, zagađenja okoline, velika razlika između bogatih i siromašnih, nečista voda i loši sanitarni uslovi.
Global Engagement je organizacija iz Njemačke koja se, između ostalog, bavi finansiranjem lokalnih samouprava i organizuje razne projekte i radionice sa ciljem što boljeg razvoja jedinica lokalnih samouprava. U delegaciji su još, pored načelnika Hadžiemrića, bili Azem Ejubović, direktor Ureda Društva za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig – Travnik i Faris Hafizadić ispred Općine Travnik.