Za razvoj privatnog sektora bit će izdvajano 710.000 KM godišnje!

 

Općina Travnik godišnje će izdvajati 710.000 KM za razvoj privatnog sektora kroz drastično smanjenje dažbina i taksi koje je privreda bila dužna plaćati, a sve u cilju jačeg i bržeg ekonomskog razvoja, te zapošljavanja mladih

-Općina Travnik došla je do ključnog nivoa, gdje smo sumirali proteklih deset mjeseci radova na smanjenju svih onih opterećenja i rokova koji se odnose na olakšavanje investiranja u Travniku. Na ovaj način smanjuju se i troškovi procesa. Dolazi do značajnog olakšanje za investitore i Travnik je jedna od općina u BiH koja ima znatno bolje poslovno okruženje za investiranje. Na godišnjem nivou zbir ušteda je preko 700 hiljada KM. – kazao je načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

Ovim je završena implementacija ključnog dijela aktivnosti Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE koju provode IFC, članica Grupacije Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH.

 

Na ovaj način Općina će vratiti lokalnoj zajednici oko 710.000 KM godišnje, koje se potencijalno mogu reinvestirati, što znači da su indirektne koristi za zajednicu mnogostruko veće. S druge strane, stranke će u prosjeku za 55 posto kraće vrijeme dobivati odgovore administracije, a ostvarena je i prosječna ušteda po jednom zahtjevu u iznosu od 16,28 KM. Poseban poticaj uspostavljanju novih privrednih subjekata ogleda se kroz smanjenje takse za registraciju obrtničke djelatnosti za 80 posto.

 

Brže do dozvola

 

Općina Travnik od sada  ima unaprijeđen sistem servisiranja investitora po principu „sve na jednom mjestu.  Realizacijom ove aktivnosti Projekta LIFE, građani i privrednici Travnika sada ne moraju odlaziti na 9 različitih adresa da bi sakupili 13 saglasnosti u cilju dobijanja građevinske dozvole, jer sada lično trebaju posjetiti samo 4 institucije da bi pribavili ukupno 8 dokumenata, a sve ostalo će Općina pribavljati u njihovo ime po službenoj dužnosti i podnesenom zahtjevu.

Općina Travnik je u decembru 2016. godine pristupila Projektu privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE.