KOLAČ OD JAGODA

 

 

KORA:

4 bjelanca

4 kašike šećera

3 kašike brašna Klas

PREMAZ:

100 g čokolade

50 ml  vrhnja za kuhanje

KREM OD VANILIJE:

800 ml mlijeka

4 žumanca

120 g šećera u prahu

4 kašike gustina

150 g maslaca

KREM OD JAGODE

400 g jagoda

200 ml soka od jagode

2 kašike gustina

4 kašike šećera

400 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

Umutiti bjelanca u čvrsti snijeg, zatim dodati ostale sastojke i lagano izmješati. Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.

Ohlađenu koru premazati sa čokoladom rastopljenom u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri.

KREM OD VANILIJE:

Žumanca, šećer i gustin umutiti u 300 ml mlijeka.  Dodati u preostalo mlijeko te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Zatim ohladiti.

KREM OD JAGODE

Ispasirati jagode zatim dodati šećer i sok te sve zajedno prokuhati, a zatim dodati gustin izmučen u malo vode. Sve kuhati dodatno dok se ne zgusne i ohladiti.

Umutiti pjenasto margarin pa dodati u krem od vanilije. Slatko vrhnje umutiti, a zatim ovoj smjesi dodati 5 kašika šlaga i opet umutiti. Želeu od jagoda dodati preostalu umučenu slatku pavlaku.

Na koru na koju smo namazali čokoladu nanijeti jedan, a zatim drugi fil i dekorisati po želji.