TORTA SA TAMNOM ČOKOLADOM I KRUŠKAMA   

SASTOJCI

TIJESTO

Oštro  brašno Klas 200 g

Maslac 150 g

Šećer u prahu 2 kašike

Kakao u prahu 2 kašike

Prstohvat soli

Voda 2 kašike

PUNJENJE

Tamna čokolada sa 72 % kakaa 250 g

Vrhnje za šlag 250 ml

KARAMELIZACIJA KRUŠAKA

50 g šećera

Kruške 2 kom

Bademi po želji

PRIPREMA

Zamjesite tijesto tako što ćete suhe sastojke izmješati u posudi, a zatim dodati maslac izrezan na kockice, a zatim izmješati  dok maslac ne postane dio mrvičastog tijesta.

Zatim u ovu smjesu dodajte 2 kašike vode i zamjesite čokoladno glatko tijesto.

Tijesto stavite između dvije folije, ravijajte na željenu debljinu i stavite u hladnjak da se ohladi na barem 30 minuta.

Jednostavni  ganache od tamne čokolade napravite tako što u 250 ml slatkog vrhnja za šlag dodate 250 g tamne čokolade te otopite čokoladu u vrhnju na laganoj vatri. Ganache miješajte cijelo vrijeme i pustite ga da zakuha. Kada je gotov odložite ga sa strane da ohladi na sobnoj temperaturi.

Čokoladno tijesto izrežite i stavite u kalupe željene veličine ( može 4 manja kalupa) i pecite na 180 stepeni  oko 20-25 minuta.

U manjoj tavi istopite 50 g šećera a zatim dodajte tanko narezane šnite krušaka i pustite  da prokuha.

Na kraju tamni ganache prelijte u pečena čokoladna tijesta, a na vrh stavite karamelizirane kruške, malo karamel umaka koji je nastao u procesu karamelizacije krušaka i pospite komadićima badema.

 

Una Selimović, Zenica