Akcija besplatnog mjerenje očnog tlaka

Akcija besplatnog mjerenje očnog tlaka

U Službi za očne bolesti Kantonalne bolnice Zenica provedena je akcija besplatnog mjerenje očnog tlaka za stanovništvo Zeničko-dobojskog kantona.

Kao i prethodnih godina i ove godine JU Kantonalna bolnica Zenica i Služba za očne bolesti je obilježila “Svjetsku sedmicu borbe protiv glaukoma”.
Ove godine je mjesec mart proglašen za “svjetski mjesec u borbi protiv glaukoma”.

U okviru obilježavanja “Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma” u Službi za očne bolesti – Kabinetu za glaukom u zeničkoj bolnici je provedena akcija besplatnog mjerenja očnog tlaka za stanovništvo ZDK-a.

Stanovništvo je pozvano da se jave na besplatno mjerenje očnog tlaka u cilju prevencije razvoja glaukoma: ukoliko nikada niste izmjerili očni tlak, imate 40 i više godina, imate glavobolje, imate dijabetes, imate hipertenziju/povišen krvni tlak, imate povišene masnoće ili vam neko u porodici boluje od povišenog očnog tlaka.

Pacijentima koji su se odazvali navedenoj akciji nadležni ljekari u Službi za očne bolesti izmjerili su očni tlak, pregledali očno dno, savjetovali dalji tretman, u slučaju da je to potrebno. Odziv stanovništva ZDK u provedenoj akciji je bio i više nego zadovoljavajući. Veliki broj pacijenata je prvi put pristupio ovoj vrsti zdravstvenog pregleda što ukazuje na činjenicu da je svijest stanovištva o ovoj vrsti zdravstvenog problema jako izražena kao i shvatanje o značaju organizovanja ovakvih akcija.