Svjetska sedmica dojenja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice organizira skup na kojem će budućim i sadašnjim majkama dati stručne i neophodne informacije o potrebi i značaju dojenja, te nam je s tim u vezi neophodna vaša pomoć u animaciji i obavještavanju majki i očeva o održavanju skupa, na kojem je učešće besplatno, uz prigodne poklone za učesnice.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kontinuirano promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu.
Svjetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) je 1992. godine prvu sedmicu u mjesecu avgustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i podrške dojenju.
Dоjenje predstavlja hranjenje bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane.
Istraživanja pokazuju da je 15,6 posto djece do šest mjeseci isključivo dojeno u Federaciji BiH.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja organizuje interaktivno predavanje

u četvrtak, 10.08.2017. godine s početkom u 18:00 sati, u hotelu Zenica.

Uz opušten razgovor buduće mame i dojilje mogu otvoreno razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju.
Ovo je također prilika da dobijete odgovore na svoja pitanja i nedoumice oko dojenja od kvalifikovane vršnjačke savjetnice za dojenje i da dobijete pomoć za konkretne probleme u dojenju.
Ako ste trudnica koja želi dojiti nakon poroda, majka koja ima poteškoća sa dojenjem/izdajanjem i želi ih prevazići ili majka koja doji bez problema i želi drugim ženama pomoći svojim iskustvom – ovo je pravo mjesto za Vas!
Uvodna izlaganja održat će:
Mr. med. sci. Jasmin Hodžić (koordinator projekta „Bolnica-prijatelj beba“)
Adisa Hotić (IBCLC – internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, babica, diplomirana medicinska sestra, savjetnica u Facebook grupi Dojenje je IN)
Ulaz na događaj je besplatan, a sve goste očekuju pokloni (marama za dojenje i brošura sa informacijama o prednostima dojenja te savjetima za lakše dojenje)