Kako odviknuti dijete od spavanja u roditeljskoj sobi?

Mala djeca imaju običaj spavati u sobi s tatom i mamom. Nekim roditeljima to ne smeta, dok drugi mislie kako je djeci bolje da spavaju u svom krevetiću. Mnogo suza može se proliti za vrijeme procesa odvikavanja, ali postoji način da se situacija bezbolno riješi. 

Ponudite se da spavate s djetetom u njegovoj sobi nekoliko noći. Jasno recite koliko noći ćete prespavati s njim i svaku noć ga podsjetite koliko je dana još ostalo. Djeci treba vremena da se psihički pripreme na promjenu.

Razgovarajte sa djetetom zašto ne voli spavati u svojoj sobi. Pokušajte to riješiti razgovorom, ali nipošo ne smijete ismijavati njegove razloge. Dječiji strahovi nekada se čine smiješnima, ali njima su itekako stvarni.

Ako imate više od jednog djeteta, premjestite ih u zajedničku sobu. Neka djeca jednostavno ne vole biti sama. I dalje svaki može zadržati svoju sobu, ali neka spavaju zajedno. Uz brata ili sestru lakše će se zaspati. Neka u sobi svira opuštajuća tiha glazba. Ona će blokirati zvukove izvana zbog kojih dijete možda ne može usnuti. Možete im puštati priče za djecu ili ih sami čitati. Tako će dijete biti fokusirano na priču dok ne zaspe. Ostavite svjetlo upaljeno. Najbolje je ako imate lampu s regulatorom. Prigušeno svijetlo možete ostaviti u njegovoj sobi, ali neka hodnik bude dobro osvjetljen kako bi dijete moglo navečer do vas doći bez problema.