HRVATSKO KAZALIŠTE TRAVNIK

 

Počeli smo u jesen 1993, iz čega i kako??? Može se zaključiti iz godine 1993.

U Novoj Biloj u najtežim ratnim vremenima, na vlastitu inicijativu, mladi ljudi-volonteri su i u tom tako teškom periodu našli vremena i za umjetnost, kazališni izričaj kao i nadu za bolja vremena.

Općinsko poglavarstvo Travnik, 1995.godine utemeljuje Hrvatsko amatersko kazalište Travnik kao javnu ustanovu tako da je ovo i dan danas, pored HNK u Mostaru, jedino Kazalište sa Hrvatskim predznakom u BiH.

Hrvatsko kazalište Travnik je osnovano kao težnja mladih da njeguju kazališnu kulturu i umjetnost.

Misija Hrvatskog kazališta Travnik je oživljavanje, održavanje i upoznavanje govora, jezika i tradicije.

Vizija je razvoj i tolerancija multikulturološke svijesti u BiH. Glavni ciljevi i strategija rada je aktivna promidžba kulture BiH i njenog stanovništva kroz razne oblike scenskog stvaralaštva kroz dramu, komediju, tragediju, mjuzikle, lutkarske i dječje predstave kao i druge oblike umjetnosti, književnosti i likovne umjetnosti. Kazalište radi i djeluje 20 godina aktivno promičući kulturu bosanskohercegovačkog čovjeka u BiH i šire.

              AKTIVNOSTI:

  •  MAŠKARIJADA: Tradicionalna zabava u zgradi našeg Kazališta koja se održava već nekoliko godina za redom,
  •  USKRSNA FEŠTA: Na prvi dan Uskrsa organiziramo zabavu Uskrsnu feštu uz zabavni program
  •  COUNTRY PARTY: Večer kaoboja i indijanaca koja se već tradicionalno održava u Kazalištu a počinje zadnjeg petka u srpnju. (glazba uživo, western filmovi, zabavni program …)
  •  ANDRIĆEVI DANI: Kulturna manifestacija koja traje mjesec dana ( kazališne predstave iz BiH i inozemstva, pjevački zborovi, izložbe…)
  • ADVENT: Dočarali smo duh Adventa i Božića u našoj zgradi Kazališta, kroz božićne radionice, izložbe rukotvorina, vlakić za djecu, zabavni program, predstave, ukusna zimska jela i pića…

Hrvatsko kazalište Travnik je do sada imalo devetnaest premijera i oko pet stotina izvedbi po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji.