Atletika: Amel Tuka sutra putuje u Dohu

Najveći atletski događaj ove godine je Svjetsko atletsko prvenstvo, koje će se održati u Dohi u Kataru, od 27. septembra do 6. oktobra. Na prvenstvu će nastupiti i najbolji bh. atletičar, Amel Tuka.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, nalazi se u veoma dobroj formi nakon što je slavio na atletskom mitingu u Minsku. Kako bi se što bolje adaptirao na klimu u uslove u Dohi, Tuka već sutra 24. septembra (utorak), putuje za Dohu, gdje će odraditi nekoliko treninga prije početka Svjetskog prvenstva.

Do plasmana među osam najboljih, potrebno je ostvariti dobar rezultat u kvalifikacijama za polufinale, a potom i u polufinalu.

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, Amel je između ostalog kako prenosi portal Faktor.ba izjavio sljedeće:

“Najteže je proći kvalifiacije i put do finala. Pokazao sam da sam spreman i za brze trke. Istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi ove godine. Pobijedio sam zadnju trku u Minsku i pokazao sam da sam i na tom polju spreman. Osjećam se dobro, zdrav sam, što je najvažnije. Odradio sam finalne treninge. Moram paziti na prvu trku, koja će biti svima nama neki pritisak. Svi dolazimo svježi, niko neće misliti na prve trke. Idemo korak po korak. Ipak je to SP. Niko se ne smije potcjenjivati”, poručio je Tuka.

Amel Tuka će nastupiti  drugog dana takmičenja, tačnije 28. septembra u 16:05, kada su na rasporedu kvalifikacije utrke na 800 metara. Dan kasnije na programu je polufinale, naravno, uz pretpostavku da će se tamo plasirati, dok je finale zakazano za 1. oktobar od 21:10.

Drugi bh. predstavnik na SP–u Mesud Pezer, nastupiti će tek šestog dana takmičenja, tačnije 2. oktobra, kada su na rasporedu kvalifikacije bacača kugle od 16:45 sati.

 

Izvor: zenicainfo.ba