(FOTO) Avantura zvana „Vlašić snow patrol“

Zašto avantura? Avantura jer šta bi drugo bio pohod stazom kojom vi prvi prolazite, a na nekim su dijelovima smetovi snijega i iznad jednog metra, nego avantura.
Zašto Snow patrol? Snow patrol jer je to zaista bila snježna patrola naših vodiča, spremnih za sve uslove i prilike, koji su bili na čelu kolone i zajedno sa vrijednim GSS-ovcima i učesnicima prtili snijeg da ostali učesnici mogu bez problema doći do cilja, najvišeg vrha na Vlašiću – Paljenika 1933 m/nv.

Avantura zvana „Vlašić snow patrol“ je za kolonu od 70 učesnika započela ranog, zimskog zeničkog jutra, okovanog ledom i nastavila se u još hladnijem vlašićkom jutru. Po dolasku na Galicu prekrivenu snijegom, već je slutilo da će se „Snow patrol Vlašić“ pretvoriti u nezaboravnu avanturu. Nakon kratkih uputstava od strane vodiča kolona se polako uputila ka cilju.

Kako je sve bilo prekriveno snijegom vodiči su sa krpljama pravili put i kolona, jedno po jedno, je polako ali sigurno napredovala ka svom cilju uživajući u smjeni magle, sunca uz magičnu bjelinu snijega i plavetnilo neba. Na raskrsnici za Devečane, dom i Vrh Paljenik kolona se nakon kratke pauze razdvojila na one koji ostatak čarobnog dana žele provesti u tomplom domu i one hrabre koje vjetar i duboki snijeg nisu spriječili da nastave svoju avanturu ka zacrtanom cilju. Na putu ka vrhu uvjerili smo se da je vrijedilo krenuti, jer pogled koji se pružao, refleksija sunčevih zraka na snijeg, magla koja je prekrivala Devečane i odavala utisak kao da ste iznad oblaka, je zaista vrijedio svakog teškog koraka kroz snijeg dubok i preko metar.

Po dolasku na vrh, kratku pauzu, zajedničko slikanje, uslijedilo je još jedno putovanje. Ostavljajući iza sebe Paljenik uputili smo se ka domu gdje su nas dočekali ostali učesnici koji su ostali uskraćeni za magični pogled sa vrha Vlašića.

Avantura je nakratko zaustavljena toplim čajem, kafom, pričom, smijehom, pozitivnom energijom koju širi Dom „Jusuf Pečenković“ – Devečani, a nakon čega je u 16h ista nastavljena ka Galici.

Uz magičan zalazak sunca kolona se za manje od 2 sata spustila do Galice, a zatim svoje putovanje nastavila ka Babanovcu gdje su se uz kratku pauzu, kafu razmjenjivali utisci onih kojima je to bio prvi pohod na vrh Paljenik i onih koji su bili i prošle godine na istom pohodu. Bez obzira što se već četvrtu godinu organizuje „Vlašić snow patrol“ svake godine je to avantura za sebe, jer Vlašić je takav, jednom će vas dočekati u magli, a nakon par minuta će vas obasjati zrake sunca, jednog decembra ćete sjediti vani na suncu dok ćete drugog decembra jedva čekati ulazak u dom koliko će biti hladno.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma VEDRO se zahvaljuje svim planinarima koji su bili dio Vedrovih kolona i zajedničkim snagama hodili i osvajali prekrasne vrhove Bosne i Hercegovine.

Do sljedeće avanture i nove planinarske godine Vedro.

Izvor: tntportal.ba