Košarkaši BiH razbijanjem Bugara u Zenici okončali kvalifikacije za SP

Košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je u Zenici u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo selekciju Bugarske rezultatom 87:67. Ipak, naši košarkaši su već ranije ostali bez plasmana pa je večerašnji meč bio revijalnog karaktera.

Bh. košarkaši su boljom igrom u drugoj četvrtini nakon prvog poluvremena vodili protiv Bugara, koji su s puno manje nervoze ušli u meč te vodili s 10:6.

Gosti su u dva navrata vodili i sa po šest poena, ali je Aleksandar Lazić trojkom i svojim ukupno 12. poenom u prvom periodu smanjio zaostatak na samo jedan poen razlike 24:25. Bio je to i konačan rezultat prve dionice.

Reprezentativci BiH su zaigrali potom još bolje te su naši dobili krila kada je Amar Gegić pogodio za tri poena i poravnao, a zatim i zakucao za vodstvo 29:27 u 15. minuti.

Period puno bolje igre bh. tima krunisao je i Edin Atić, koji je poentirao dva puta uzastopno te doveo bh. tim u vodstvo od 38:28, što je bilo i prvo dvocifreno vodstvo koje je jedan tim imao u toku utakmice.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 43:35, a najefikasniji u bh. timu bio je Lazić s 14 poena, dok je Atić ubacio 12. Kod gostiju je najefikasniji bio Aleksandar Yanev s osam poena.

U trećoj dionici BiH je zadržala prednost i tako u posljednju četvrtinu ušla sa sigurnih 10 poena prednosti.

Nisu naši košarkaši dozvoljavali Bugarima da se približe pa su na kraju slavili uvjerljivu i zasluženu pobjedu te su izmamili aplauz i ovacije zeničke publike.

Najbolji u našoj ekipi bio je Atić s 29 poena uz devet skokova i pet asistencija. Podršku je imao u Laziću, koji je postigao 19 poena i imao šest skokova, dok je Čampara imao 15 poena. Kod Bugara najbolji je bio Hristo Zahariev s 16 poena.

Naša reprezentacija kvalifikacije je okončala na posljednjem, šestom mjestu grupe K kvalifikacija za SP s tri pobjede i devet poraza, dok je Bugarska na omjeru četiri trijumfa i osam izgubljenih utakmica.

Izvor: Zenicainfo.ba