Naredne utakmice odredit će sudbinu Zeničana u ovoj sezoni

Nogometaši Čelika na reprezentativnu pauzu otišli su sa 16 bodova na svome kontu, što je nakon 12 kola u Premijer ligi dovoljno za sedmu poziciju.

Zeničani su prije početka sezone najavljivali pohod na gornji dio tabele, budući na to da su zadržali kostur ekipe, te doveli «ciljana» pojačanja, a početak prvenstva još je više podgrijao njihove nade, ali i očekivanja navijača. Dvije pobjede u gostima protiv Širokog i Veleža, te remi kući protiv Sarajeva probudili su nadu da crno-crveni ove sezone mogu biti u samom vrhu tabele.

Ipak poraz od Željezničara na Bilinom polju pred rekordnih u ovoj sezoni 12.000 gledatelja splasnuo je veliku euforiju u koju obično upadaju svi Zeničani, nakon nekoliko dobrih rezultata. Nakon poraza od Željezničara, uslijedili su remi protiv Zvijezde 09 u gostima, te na Bilinom polju protiv Tuzla Citiya, nakon čega je Hasan Ozer napustio klupu Zeničana.

U meču protiv Borca, koju su crno-crveni u Banjaluci izgubili 3:1, ekipu je s klupe predvodio Almir Seferović. Uslijedila je zatim reprezentativna pauza u kojoj je imenovan novi šef struke Marko Babić, kojem je dolazak na klupu Čelika bilo prvo iskustvo kao glavnog trenera u seniorskom nogometu. Počeo je bivši reprezentativac Hrvatske s pobjedom u Zenici protiv Mladosti 1:0, ali onda su uslijedila tri vezana poraza na gostovanjima. Prvo su se Zeničani obrukali u okviru 1/16 finala Kupa, gdje su u Kaknju poraženi 3:0 od domaćeg Rudara. Tri dana kasnije još jedna loša partija i poraz 3:0 od Zrinjskog u Mostaru. Nakon te utakmice uslijedilo je gostovanje u Bijeljini, gdje su crno-crveni odigrali dobar meč, ali na kraju su opet poraženi 2:1.

Drugi vezani poraz u prvenstvu upalio je crveno svijetlo na Bilinom polju, tako da su utakmicu protiv Slobode «morali» dobiti. Ipak 0:0 u Zenici protiv tima s Tušnja značio je da će Čelik ostati i bez drugog trenera ove sezone, Marko Babić pokupio je svoje stvari, pozdravio se s igračima i napustio Zenicu. Špekulisalo se sa brojnim trenerskim imenima no izbor je na kraju pao na Slavišu Božičića, kojeg na Bilinom polju poznaju kao trenera Modriče, s kojom je osvojio titulu prvaka BiH. I ako se po jutru dan poznaje čelnici kluba su pogodili. Šok terapija je dala rezultat.

Ovaj stručnjak iz Srbije imao je tri dana da pripremi ekipu za Široki Brijeg, koji je na Bilino polje stigao na krilima pobjede nad Zrinjskim u Mostaru, te protiv Sarajeva na Pecari. Božičić se protiv Širokog odlučio na provjerene snage. Nakon jednog duela u prvom poluvremenu povrijedio se Haris Dilaver, a umjesto njega u igru je ušao Aidin Mahmutović. Upravo je ovaj iskusni napadač bio čovjek odluke u ovom meču. Prvo je izborio isključenje Cipetića, da bi u drugom poluvremenu sa dva gola donio veliku pobjedu Čeliku, koja će im sigurno dosta značiti za samopouzdanje.

Čelik će danas put Međugorja, gdje će ostati do nedjelje, te bi trebali odigrati i dvije prijateljske utakmice. Sigurno da će im odlazak iz Zenice goditi, jer u naredna tri kola imaju veoma teške protivnike. U naredna tri meča Zeničani će pokazati da li su spremni za gornji dio tabele ili će se i ove sezone zadovoljiti sredinom tabele ili borbom za opstanak.

Izabranici Slaviše Božičića u narednom kolu gostovat će na Koševu, kod Sarajeva, gdje su u posljednja dva meča primili 10, a nisu postigli nijedan gol. Nakon Sarajeva, biće domaćini Veležu na Bilinom polju, te će nakon te utakmice na teško gostovanje Željezničaru.
Ove utakmice sigurno da će odlučiti o sudbini Čelika u ovoj sezoni. Gledajući na tim koji imaju Zeničani sigurno da mogu pomrsiti račune svakoj ekipi, a pozitivna stvar za Slavišu Božičića je što će protiv Sarajeva moći računati na sve raspoložive snage jer se u ekipu nakon suspenzije zbog kartona vraćaju Dedić, Huseinbašić i Carlos.

Kao što smo već gore pisali naredne tri utakmice će odrediti dalju sudbinu Zeničana, mogu li Salčinović, Jamak, Dedić, Mahmutović i ostali iznenaditi na Koševu i Grbavici, te pobijediti Veleža u Zenici vrijeme će pokazati.

 

Izvor: zenicainfo.ba