Predstavnici Evropske odbojkaške federacije oduševljeni sportskom infrastrukturom u Zenici

Deceniju i više Zenica je u centru sportskih dešavanja u BIH. Zahvaljujući modernoj sportskoj infrastrukturi i razumjevanju gradske uprave proteklih godina u našem gradu gostovale su gotovo sve reprezentativne selekcije BIH, a organizovan je i veliki broj međunarodnih sportskih manifestacija.

I u narednoj 2020. godini Zenica će ponovo biti domaćin jedne velike sportske manifestacije. Od 19. avgusta do 1. septembra u Areni Husejin Smajlović održaće se Evropsko prvenstvo u odbojci za juniorke do 20 godina. Ovo je projekat koji zajednički oragnizuju Hrvatska i BIH.

Nakon dvodnevnog obilaska Zenice, predstavnici  Hrvatskog odbojkaškog saveza bili su prezadovoljni viđenim.

“Fokus nam je na zajedničkoj organizaciji Evropskog prvenstva u odbojci u Zenici i Osijeku. Uvjeti u dvorani i smještajni kapaciteti u hotelima su izvanredni. Naše kolege iz OSBiH su se pokazali kao izuzetni domaćini i ne sumnjam da će ovo takmičenje probuditi interes javnosti i privući dosta obožavatelja. Ovo je hvale vrijedna manifestacija i festival sporta i mladosti. Hvala gradonačelniku i gradu Zenica što su odlučili podržati ovo takmičenje”, izjavila je Valentina  Bifflin, predsjednica Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić, i Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BIH potpisali su danas ugovor kojim je dogovoreno da tehnički organizator prvenstva bude federalni odbojkaški savez.

“Oduševljeni smo i konstatovali smo da se ova dvorana može kandidovati i za evropsko seniorsko prvenstvo. Ovaj projekt košta blizu 580.000 KM što je veoma bitno za OS BIH i Grad Zenicu. Očekujemo kvalitetne polufinalne i finalne utakmice, a ukoliko u finalu budu Poljska , Srbija, Češka sigurno će ova dvorana biti mala za sve posjetioce”, izjavio  je Alija Fatić.

Organizacija Evropskog prvenstva u odbojci za juniorke do 20 godina prilika je da se grad Zenica još jednom iskaže kao dobar domaćin.

“Zadovoljan sam što će građani Zenice sada ugostiti i ove selekcije što nam ostavlja epitet sportskog grada. Sretni smo što ćemo moći gledati kvalitetnu odbojku i što će hiljade ljudi boraviti u ovom gradu od 19. augusta do 1. septembra. Osim građana Zenice u ovoj velikoj sportskoj manifestaciji moći će da uživaju i stanovnici drugih bh. gradova. Mjesec avgust rezervisan je i za kulturna dešavanja u našem gradu, tako da će to biti potpun ugođaj za sve naše goste. Tokom prvenstva u našem gradu će sigurno boraviti više hiljada gostiju pa će i privrednici i ugostitelji  imati pune kapacitete. Zenica je veoma gostoprimljiv grad što smo do sada nebrojeno puta dokazali”, izjavio je Fuad  Kasumović, gradonačelnik Zenice na današnjoj zajedničkoj press konferenciji u Areni Zenica.

Kako je danas najavljeno izvlačenje parova bit će obavljeno u maju naredne godine. Grupna faza takmičenja igraće se uporedo u Zenici i Osijeku, nakon čega će polufinalni i finalni mečevi biti odigrani u Zenici.

 

Izvor: zenicainfo.ba