RK Nova Bila: Rukometni suci u Ljubuškom sudili u oznakama domaće ekipe!

Jučer, 24.11.2019. godine u okviru 6. kola lige Herceg Bosne u otputovali su u Ljubuški gdje su protiv domaćeg Izviđača trebali odigrali prvenstvenu utakmicu. Sve do 16 sati ovo je izgledalo kao derbi šestog kola i rukometna poslastica za sve gledatelje.

Utakmica počinje, a organizacija utakmice, blago rečeno, bila je katastrofalna. U svakom sportu, pa tako i u rukometu, suci bi morali imati adekvatnu opremu na kojoj ni u kojem slučaju NE BI smjele biti oznake jednog od dvaju klubova. Upravo ovaj apsurd (nad apsurdima) dogodio se danas u Ljubuškom. Suci u trenerkama s oznakama RK Izviđač (u trenerkama, ne u sudačkoj opremi) „sudili“ su utakmicu.

Nepoznavajući osnovna rukometna pravila, puni samopouzdanja u svoje sudačke odluke te u trenerkama s oznakama RK Izviđač bili su osmi i deveti igrač domaće ekipe. Prema ovome, mogli su „suditi“ i u dresovima domaće ekipe budući da su svakako bili njihovi igrači.

Da bi apsurd (ali i presedan) bio još veći, danas su „pravdu“ dijelili dječaci od 15-ak godina koji još biološki nisu došli u rang seniorskog natjecanja bez ikakve licence i odslušanih seminara o rukometnom suđenju, nego su se isključivo držali ingerencije i dirigiranja s klupe domaće ekipe.

Pored toga, organizator nije pripremio semafor i adekvatno mjerenje vremena i prikaz rezultata, nego je se vrijeme mjerilo štopericom u koje uvid ima samo jedna ili dvije osobe (čitaj domaća ekipa), što je izvan svih propozicija i pravila. Kako netko može organizirati napad ako ne zna koliko mu je do kraja ostalo vremena?

Sve prethodno navedeno, taložilo je nezadovoljstvo u timu RK Nova Bila koji su nakon poluvremena odlučili se domaćinu „zahvaliti“ na organizaciji i neprihvaćajući navedene nesportske i nerealne uvjete igre napustiti dvoranu.

Na kraju, nameću se pitanja: Ima li smisla igrati ovakvu ligu u kojoj će (ovakvi) suci biti osmi i deveti igrač domaće ekipe? Treba li Izviđač (ili bilo koja druga domaća ekipa) unaprijed upisati pobjedu? (Ako treba, bez ikakvih problema, odmah ćemo im dati 10:0!) U kojem dokumentu stoji da suci mogu ili smiju biti u obilježjima bilo koje ekipe? Svrha njihovog postojanja jest da pravdu na terenu dijele potpuno neovisni, maksimalno objektivni i apsolutno nepristrani (tako i s oznakama na odjeći koje bi smjele biti isključivo od Saveza.)

Na osnovu prethodno navedenog, najavljujemo kako će RK Nova Bila ovo priopćenje u formi žalbe dostaviti u Rukometni savez Herceg Bosne s navedenim argumentima i objektivnim činjenicama o grubom kršenju Pravila rukometa i Propozicija, tražeći poništavanje utakmice.

 

(RK Nova Bila)

 

Izvor: travnik-grad.info