Zeničanin Eldar Dautović državni prvak u višeboju

Ovogodišnja atletska sezona u BiH na otvorenom bliži se kraju. Proteklog vikenda u Sarajevu održano je Prvenstvo Bosne i Hercegovine u višeboju (desetoboj) za juniore.

Na ovom takmičenju je nastupio i član AK Zenica, Eldar Dautović. Nakon dvodnevnog takmičenja u pet disciplina dnevno, Eldar Dautović je osvojio prvo mjesto sa 5.046 bodova.

„Kraj sezone je pri kraju. Svi su otišli na pauzu. Ja sam ostao raditi sa svojim trenerom kako bi se što bolje pripremio za takmičenje. Veoma je teško odraditi deset disciplina u dva dana. Moj trud se isplatio i ostvarila su se moja očekivanja da osvojim titulu prvaka BIH. U narednoj sezoni prelazim u seniorsku konkurenciju. Plan mi je da ostvarim normu za Balkanijadu“, izjavio je državni prvak u višeboju Eldar Dautović.

Desetoboj čini ovih deset disciplina: 100 m, skok u dalj, kugla, vis, 400 m, 110 m prepone, disk, motka, koplje i 1.500 metara.

Radi se o veoma zahtjevnoj disciplini, gdje u dva dana ( po nešto manje od četiri sata) mora se ići 10 disciplina. Zbog težine programa Eldar je jedini uspio završiti svih 10, dok su ostala dva atletičara iz Sarajeva odustali od takmičenja.

„Malo mu je nedostajalo da obori svoj državni rekord. U Rumuniji je sakupio 5.086 bodova, a na ovom prvenstvu u Sarajevu 5.046 bodova, što je izuzetno dobar rezultat“, izjavio je njegov trener, Aziz Kevelj.

Ovo je Eldaru Dautoviću druga titula prvaka BiH u višeboju u juniorskoj konkurenciji. Eldar je bio prvak BiH dva puta u višeboju kao mlađi junior, 2016.  i 2017. godine i državni je rekorder u ovoj disciplini.

 

Izvor: zenicainfo.ba