5 ključnih savjeta za odabir i kupovinu vlastite nekretnine

 

Čitate li ove retke, vrlo vjerojatno razmišljate o novom koraku u svom životu, onom koji će vas odvesti tamo gdje ste konačno svoji na svome. Odabir vlastitih kvadrata jedna je od stvari oko koje se ne isplati pogriješiti, ali ne bojte se – uz dobre informacije i pravila koja slijede, nema greške.

  1. Odredite (i osvijestite) budžet

Maštanja nas mogu ponijeti doista daleko, ponajviše izvan granica vlastitih mogućnosti. U maštanju, naravno, nema ničeg lošeg, no važno je znati se vratiti u vlastite okvire pa realno procijeniti financijsku situaciju i mogućnosti. Prvo, bez pretjeranog uljepšavanja, sve stavite na papir. Budite iskreni sami sa sobom pa odgovorite na iduća pitanja. Imate li što ušteđevine ili ste nešto naslijedili? Jeste li kreditno sposobni i možete li izdržati duže financijsko opterećenje na mjesečnu plaću? Istražite sve opcije, raspitajte se o uvjetima financiranja i kreditiranja, procijenite kakvi su vam planovi i očekivanja.

Prije toga obavezno provjerite što se uopće nudi na tržištu nekretnina. Cijene kuća i stanova mogu uvelike varirati ovisno o lokaciji, kvadraturi, starosti, ekonomskim trendovima, čak i dobu godine. Ne bi bilo loše da se upoznate i s uslugama agencija za posredovanje i, dakako, raspitate među prijateljima i poznanicima. Nikad ne znate tko upravo razmišlja o prodaji nekretnine, i to baš onakve kakvu si priželjkujete.

  1. Nekretninu razgledajte barem triput

Prije nego se odlučite za kuću ili stan, procijenite i samu lokaciju. Ako je dobro prometno povezana s lokacijom vašeg posla, vrtića ili škole, ako u njemu postoji sadržaj koji vam je bitan, vjerojatno ste već bliže odluci o kupovini. S druge strane, ništa manje bitan nije ni rizik od eventualne štete nastale zbog potresa, nastanka klizišta ili erozije, poplave.  Nalazi li se kuća koju razgledavate na potencijalno rizičnom, trusnom području? Ili možda u blizini rijeke? Na internetu su dostupne mape većih hrvatskih gradova s navedenim rizicima pa se svakako “konzultirajte” s preporukama stručnjaka.

Možda i najvažniji savjet koji ćete dobiti jest da budete strpljivi i ne trčite pred rudo. Dobro razmislite postoji li potreba za dodatnim (skrivenim) ulaganjima, potencijalno i potpunom renovacijom. Razgledajte budući dom nekoliko puta u različita doba dana. Jedino ćete tako steći što potpuniji uvid u razinu svjetla, buke i općeniti osjećaj za sam prostor u kojem ćete, najvjerojatnije, boraviti većinu svog životnog vijeka.

  1. Dobro proučite zidove i štokove

Žohari, termiti i plijesan definitivno su sustanari koje svi želimo izbjeći. Zato dobro “naoštrite” vid pa pregledajte sve zidne površine, kutove zidova, rubove podova, pa i teško dohvatljiva područja (primjerice, iza radijatora ili ormara). Obratite pozornost na stanje stolarije, pogotovo ako je u pitanju drvo, no čak i ako je riječ o novijoj PVC izradi. U dvostrukom staklu i pod određenim uvjetima ponekad se skupi svima nam mrska vlaga, što može predstavljati ne toliko ugodan prizor.

  1. Obavezno obiđite krov

Sve ove detalje možda će lakše spaziti još jedan par očiju. Ako ste u mogućnosti, sa sobom povedite nekoga tko se dobro razumije u građevinske materijale i izvedbu, naročito u krovove. Zajedno pogledajte stanje crjepova, izolacije pa ustanovite jesu li potrebni određeni radovi ili pak kompletna renovacija. Pravi majstor moći će vam dati i okvirnu procjenu vrijednosti takvih radova, preporuke za materijale, ali i za “ruke” koje će odraditi eventualnu obnovu. To je katkad i najvrijednija informacija kojom možete baratati.

Kvaka je u puno strpljenja i pažnji usmjerenoj na sitnice.

  1. Opipajte sve detalje (doslovno)

Ne kažu uzalud da je vrag u detaljima! Bez obzira na kvadraturu i uređenje koju priželjkujete, vrlo je važno da što više sitnica imate na umu. Koje bi to “sitnice” bile? Pregledajte stanje kvaka, proučite spojeve svih cijevi i prekidače. Kupujete li prethodno namješten stan, bilo nov, bilo korišten, obavezno otvorite, primjerice, mašinu za pranje rublja i pećnicu. Probajte ih spojiti u struju i provjerite rade li normalno. Ako je hladnjak nešto stariji, pripazite na stanje žarulje u njegovoj unutrašnjosti. Vjerojatno ste stoput čuli kako je neočišćen dimnjak uzrok požara, no vjerovali ili ne, i sitne žarulje u hladnjacima ponekad mogu priuštiti sličan scenarij koji u sekundama proguta cijelu životnu ušteđevinu.