Mali trikovi za uklanjanje svakodnevnih mrlja s odjeće

Svi smo se našli u situaciji kada smo morali baciti omiljeni odjevni predmet jer smo ga nepovratno uništili mrljama od hrane, pića, šminke ili nečeg desetog. Ipak, postoje trikovi kojima se mnoge mrlje mogu ukloniti. Što prije djelujete, to je veća vjerojatnost da ćete uspjeti ukloniti mrlju.

1. Mrlje od crnog vina

Kada prolijete crno vino po sebi, nemojte paničiti. Važno je ne dopustiti mrljama da se osuše. Kako biste se riješili ovih mrlja, pomiješajte hidrogen (vodikov peroksid) i deterdžent za suđe u omjeru 3:1 i nanesite na mrlju. Ostavite da djeluje na kratko, protrljajte i isperite. Nemojte odmah protrljati, već samo natopite mrlju, kako vino ne bi prodrlo dublje u tkaninu. Ova se metoda ne preporučuje za obojenu odjeću jer bi ju hidrogen mogao izbijeliti.

Drugi način skidanja mrlja od crnoga vina je pomoću octa. Natopite mrlju s octom, ostavite da djeluje koju minutu pa isperite i ponovite proces, ako je potrebno. Budući da su mrlje od vina vrlo česte i zaprljaju nama najbolju odjeću, onu za izlazak, postoji još načina za uklanjanje crvenila s najdraže haljinice. Ako ste vani i jedino što vam je pri ruci je bijelo vino, istresite njega na mrlju. Ono će umanjiti intenzitet crvenila i pomoći u kasnijem uklanjanju mrlje. Osim toga, na svježu mrlju možete posuti i utrljati kuhinjsku sol. Ona će zasigurno pomoći u kasnijem uklanjanju mrlje tijekom pranja.

2. Mrlje od kafe

Jutro ionako nije najuzbudljiviji dio dana, a definitivno se pogorša kada se naša dobra jutarnja prijateljica kafa prolije po odjeći koju smo pažljivo izabrali za današnji dan. Nemojte očajavati, mrlju od kafe namočite toplom vodom i na nju stavite kašičicu sode bikarbone. Zatim kada vam se pruži prilika, ubacite taj komad odjeće u mašinu za veš i viola, mrlja je uklonjena. Morat ćete promijeniti planirani look, ali barem ste spasili odjeću od bacanja.

3. Žute mrlje od znoja

Možemo se truditi ne proliti po sebi kafu ili vino, ali ne možemo zamoliti znojne žlijezde da si uzmu pauzu. Te se mrlje ne mogu baš lako ukloniti, iako ih pokušavamo ignorirati pa zaprljane majice ubacujemo u perilicu zajedno s svim ostalim rubljem u nadi da će se sve to fino isprati. Prije pranja majica koje su dobile žutu mrlju ispod pazuha, pošpricajte to mjesto limunovim sokom. Ako je mrlja vrlo intenzivna, ne bi bilo loše protrljati je četkicom za zube kako biste bili sigurni da će se sve isprati. Ostavite majicu da odstoji pola sata pa ju operite kao što to inače radite. Za one koji ne žele žrtvovati limun na uklanjanje mrlja s odjeće, možete te komade odjeće preko noći natopiti u otopini octa i vode u omjeru 1:12 pa ujutro oprati.

4. Bijele mrlje od dezodoransa

Svi znamo da nije dobro stavljati dezodorans prije oblačenja tamne odjeće, ali ponekad se ipak zanesemo i zaboravimo na to važno pravilo. Posljedica su bijele mrlje koje se ne mogu samo isprašiti. Međutim, nije ih ni tako teško ukloniti. Ako se niste dobro pregledali prije nego što ste ujutro kročili kroz vrata i negdje usred dana neko od kolega je skupio hrabrosti ukazati vam na snježne crte na crnoj haljini, pokušajte mrlje ukloniti trljanjem s nekom drugom tkaninom poput traperica. U slučaju da to ne funkcionira, navlažite mrlju, stavite na nju sredstvo za uklanjanje šminke i protrljajte.

5. Mrlje od šminke

Treba li se obući prije stavljanja šminke ili poslije? Kako god postupale, teško je izbjeći mrlje od šminke, pogotovo mrlje od pudera. U slučaju tekućeg pudera, odstranite višak proizvoda s nečim čvrstim poput noža ili komada plastike, potom navlažite mrlju i na nju nanesite hidrogen pomoću četkice za zube i protrljajte. Može pomoći i tretiranje mrlje sa šamponom ili pjenom za brijanje prije pranja. Za uklanjanje mrlje od pudera u kamenu otopinu deterdženta za pranje rublja utrljajte u mrlju, a zatim ubacite u mašinu s ostalim vešom. Mrlje od ruža treba prije pranja natopiti deterdžentom za pranje suđa ili pošpricati lakom za kosu, pustiti da odstoji 15-ak minuta pa isprati.

6. Masne mrlje

Ljubav prema hrani ponekad nas zna razočarati. Mrlje koje nastanu od masne hrane teško se uklanjaju i često znače kraj života komada odjeće kojega su zahvatile. Tako su nam mame govorile kada smo bili mali kako bi nas upozorile da jedemo pažljivije. Treba ih razumjeti. Nije lako trčati za nama, čistiti i kuhati, a onda se još baviti i s masnim mrljama. Međutim, nemojte odmah odustati od odjevnog predmeta zahvaćenog masti. Prekrijte mrlju sa sodom bikarbonom i deterdžentom za suđe, kojemu je ionako glavna uloga borba protiv masti, utrljajte ga i ostavite da odstoji prije ubacivanja u mašinu. Odjeću perite na najvišoj temperaturi koju etiketa dopušta. Ako time ne uspijevate ukloniti mrlju ili pak nemate deterdžent za suđe, utrljajte dječji puder na mrlju prije ispiranja.

7. Mrlje od krvi

Ako se baš jako ozlijedite i iskrvarite na odjeću, vjerojatno ta odjeća više neće biti upotrebljiva, bit će pokidana. Ovdje ne govorimo o takvim mrljama, već o mrljama koje su posljedica onih dana u mjesecu. Bilo bi dobro djelovati što prije. Kako biste uklonile mrlju od krvi, prvo ju stavite pod mlaz hladne vode. Ako se mrlja nije uklonila, na svjetliju tkaninu nanesite limunov sok ili hidrogen, a tamniju odjeću tretirajte s morskom soli ili otopinom za kontaktne leće pa isperite.

8. Mrlje od tinte

Crna tinta veliki je neprijatelj bijeloj odjeći. Mrlje nastale bliskim susretom kemijske olovke i bijele majice možete ukloniti jednostavno nanošenjem deterdženta za veš na mrlju i tapkanjem po mrlji sve dok se intenzitet boje ne smanji. Majicu potom operite u mašini za veš na način kako to i inače radite.