Osam načina na koje možete povećati prirodnu svjetlost u domu

Ako želite da vaš dom bude ispunjen svjetlošću, veću pažnju posvetite bojama, teksturama i rasporedu namještaja u prostoru.

Ogledalo nasuprot prozoru
Ovaj jednostavan dizajnerski trik omogućit će da se prirodna svjetlost reflektira u ogledalu, a samim time osigurat će više prirodnog svjetla u prostoru.

Podovi sjajnog finiša
Podovi sa sjajnom površinom odražavaju svjetlost, ostavljajući dojam svjetlije prostorije nego što ona uistinu jest.

Blijeda paleta boja
Bojanje zidova u bijelu, bež boju, kremaste nijanse ili najsvjetlije inačice sive boje ključ su toga da svaka prostorija izgleda sjajnom.

Prozračne zavjese
Za prostorije u domu koje ne zahtijevaju debele zavjese, poput dnevnog boravka, kuhinje ili blagovaonice, dizajneri interijera preporučuju odabir laganih svijetlih zavjesa ili modela roleta koje će osigurati dovoljnu količinu prirodnog svjetla.

Izvore svjetlosti nemojte zaklanjati
Razmislite o rasporedu vašeg namještaja: nalazi li se ispred prozora i tako ometa dolazak prirodnog svjetla u prostoriju? Ako je odgovor potvrdan, razmislite o drukčijem rasporedu na način da prirodno svjetlo ima neometan pristup vašem prostoru.

Zamjena vrata
Postojeća vrata koja su okrenuta vrtovima, terasama ili balkonima zamijenite onima s prozorskim panelima ili staklenim kliznim vratima za veću količinu prirodnog svjetla.

Uredite vrt
Ako se u neposrednoj blizini vašeg prozora nalaze biljke ili stabla koja sprječavaju veći dolazak prirodnog svjetla u prostoriju, razmislite o njihovom obrezivanju ili potpunom uklanjanju.

Namještaj i dekorativni elementi prozirnih ili reflektirajućih površina

Još jedan od načina na koje možete povećati prirodnu svjetlost u domu leži u dodavanju elemenata prozirnih ili reflektirajućih površina, poput namještaja s metalnim okvirom ili staklenih stolića za kavu.