Radovi u vrtu tokom ljeta

U periodu između sjetve i berbe najbitnije je održavanje. Tu se podrazumijevaju zaštita, okopavanje, plijevljenje, uklanjanje korova i starih, osušenih i polomljenih biljaka. Danas postoji mnogo alata koji nam olakšava košenje trave i okopavanje, ali uklanjanje korova je ipak najefektivnije obavljati ručno.

Prilikom plijevljenja potrebno je ukloniti korijen, pri tome paziti da se već formirano sjemenje ne rasipa. Osušeni cvjetovi mogu izazvati truhljenje i privući nepoželjne insekte, stoga ih ne najbolje ukloniti. Biljke koje sada intenzivno cvjetaju potrebno je prihraniti.

 

U periodu velikih vrućina obratite pažnju da je zemlja oko korijena zastrta piljevinom ili pijeskom, što će usporiti isušivanje tla. Ukoliko želite imati lijep travnjak, u ljetnom periodu obratite posebnu pažnju na redovnu kosidbu i svakodnevno zalijevanje.

 

Počinje i dozrijevanje sjemena nekih biljaka. Sjeme ćete najlakše prikupiti i zaštititi od ptica tako što ćete preko struka sa sjemenom navući tanku čarapu koju privežete u dnu da ne bi spadala i da se sjeme ne bi rasipalo. Tulipani i narcisi su već prošli, a ukoliko su im listovi požutjeli ili se već osušili, možete ih polahko izvaditi iz zemlje, očistiti i skladištiti do jesenjske sadnje u septembru ili oktobru.

 

Nametnike nastojte što više uklanjati mehanički tako što ćete napadnute dijelove biljke odlomiti i baciti što dalje od bašte. Ukoliko su se prekomijerno namnožili pomozite biljkama sa nekim od namjenskih sredstava iz poljoprivredne apoteke.