ZIMI VRT MIRUJE

Border at The Winter Garden, Bressingham Gardens, Norfolk, UK. Abies lasiocarpa var. arizonica Compacta, Panicum virgatum Northwind, Erica carnea Foxhollow, Sedum Matrona, Pinus strobus Reinshaus, Cornus sericea Cardinal, Betula Grayswood Ghost, Chamaecyparis lawsoniana Aurea Densa, Cupressus arizonica var. glabra Blue Ice, Bergenia, Pennisetum alopecuroides 'Hameln', Pennisetum alopecuroides Little Bunny

Nakon što stigne jači mraz i zamrzne se tlo, najbolje je vrt ostaviti na miru. To se posebno odnosi na travnjak: kad stegne mraz, nemojte gaziti po travnjaku jer to oštećuje travke.

U proljeće na izgaženim mjestima često ostanu veća oštećenja. Isto tako, kad čistite snijeg, nemojte ga stavljati na jedno mjesto na travnjaku. Pod težinom velike hrpe snijega koja se sporo topi dio travki će uvenuti. Te će travke u proljeće vjerojatno ponovno niknuti iz korijena, ali trebat će nekoliko sedmica  da se oštećeni dijelovi obnove. Hrpe lišća i kompostišta zimi također ostavite na miru kako ne biste ometali korisne životinjice koje su se u njima skrile. Zimsku rezidbu stabala i grmova obavljajte za toplijih dana bez mraza.

 

BILJKE ZANIMLJIVE ZIMI

Vrt zimi – barem u umjerenoj klimi – može biti vrlo privlačan. Međutim, kako bi uspio, mora imati zimzeleni skelet od, npr. tamnih listova tisa ili sjajnih šimšira na čijoj se pozadini dobro zamjećuju izboji, kora i zagasite boje zimskih biljaka kao i mrtvo crvenkastosmeđe lišće bukvi i grabova. Uz te vizualne ljepote idu i zimski mirisi jer većina biljaka koja cvate zimi ima bogate mirise, pojačane nježnom toplinom ranoproljetnog sunca. Zimzeleni grmovi dobrodošli su dodatak: dafina, različite udikovine i vatreni trn. Kontrast im pružaju arhitekturna mlječika, bergenija i kukurijeci, čime se dobiva temelj skupine koja prolaskom vremena postaje sve ljepša.

Iako s našom prevrtljivom klimom ne znate što bi, probajte s biljkama koje vam predlažemo skoknuti na zelenu granu u rano proljeće!

Sve navedene biljke spadaju u listopadne grmove, vole sunce, suho tlo i vrlo su otporne.

CORNUS ALBA “SIBIRICA” – drijen

Sorta drijena koja golim sjajnim krvavocrvenim izbojima – novim izdancima potaknutim prošloproljetnim jakim orezivanjem – dojmljivo uljepšava zimski vrt.

 

CORYLUS AVELLANA CONTORTA – lijeska

Spiralno zavinute grane ove lijeske zimi nude poseban ugođaj, pogotovo kad se u vrlo rano proljeće pojave dugačke žute rese.

RUBUS COCKBURNIANUS – kupina

Privlačna biljka za prirodnije zasađene dijelove vrta gdje njezini kredastobijeli, neuredni izboji zimi stvaraju vrlo zanimljiv ugođaj.

GRMOVI KOJI CVATU USRED ZIME

Među grmovima koji cvatu zimi najatraktivniji su hamamelis (Hamamelis), bodnantova udikovina (Viburnum x bodnantense) i zimski jasmin (Jasminum nudiflorum). Katkad počinju cvasti već u siječnju ako je toplo a najčešće cvatu u veljači i ožujku.

Iako se čine krhki, ti su nježni cvjetići optimalno prilagođeni hladnim zimskim uvjetima. Kad zatopli, oni se otvore, a kad ih prekrije snijeg i inje, ostanu zatvoreni u očekivanju ljepšeg vremena. Katkad zamrznuti cvjetovi izgledaju kao da su uvenuli, ali to ne znači da biljkama nedostaje vlage: zimi ih ne treba zalijevati jer je prirodna vlaga u tlu posve dovoljna. Niti snijeg ne treba stresati s biljke jer će sam otpasti s golih grana.