Evo kako ekološki osvježiti dom i učiniti ga kvalitetnijim mjestom za obitelj

 DOK svakodnevno sve više slušamo o globalnom zatopljenju, onečišćenju, izumiranju životinjskih i biljnih vrsta i otocima plastike u Pacifiku, puno kućanstava diljem svijeta pokušava promijeniti svoj pristup ekologiji i doprinijeti zaštiti okoliša koliko je to moguće. Ideje o održivim domovima i ekološkom načinu stanovanja preplavile su društvene mreže i blogove, a sve više se pojavljuju i u mainstream medijima. Iz mora ideja koje vam mogu pomoći da svoj dom osvježite i učinite zelenijim izdvajamo pet najboljih.

 

Rublje

 

Vrlo je lako napraviti nekoliko jednostavnih izmjena dok perete rublje, a da pomognete planetu i potencijalno čak uštedite novac. Prije svega, koristite hladnu vodu koliko je to moguće. Pazite na količinu deterdženta koju upotrebljavate. Ako je moguće, sušite rublje prirodnim putem, a nemojte koristiti sušilice za rublje. Možete nabaviti i vrećice za pranje rublja koje s jedne strane štite vašu odjeću od eventualne štete, a s druge skupljaju prljavštinu da ne ode u odvod i kasnije vodu.

 

Čišćenje

 

Proučite malo sredstva za čišćenje koja imate. Vjerojatno se većina nalazi u plastičnim pakiranjima za jednokratnu uporabu. Koliko znate o njihovim formulama i utjecaju na okoliš? Neki kupci izbjegavaju jake kemikalije tako da samostalno stvaraju otopine za čišćenje pomoću sode bikarbone, octa i limuna. Drugi pak kupuju sredstva za čišćenje od poznatih brendova koja se baziraju na biljnim, prirodnim i netoksičnim sastojcima. Možda su mrvicu skuplja, ali ne štete ni okolišu ni vama.

 

Organiziranje stvari

 

Recikliranje, preuređivanje ili jednostavno doniranje nepotrebnih stvari hvalevrijedan je projekt, ali kada počnete sortirati ono što vam je ostalo, nemojte sve upropastiti time što ćete kupiti nepotreban ormar za slaganje stvari ili plastične kutije. Ako imate više komada odjeće ili namještaja, možete ih probati spojiti ili napraviti neku novu kombinaciju.

 

Prostirke i tepisi

 

Kada procjenjujete količinu ugljika koju vaše kućanstvo proizvodi, inicijalno vam vjerojatno na pamet neće pasti prostirke i tepisi u vašem domu. Većina koju danas možete kupiti sastoji se od najlona ili polipropilena koji se vrlo teško recikliraju. Raspitajte se prije kupnje o materijalima koji se nude, postoji mnogo brzo punjivih materijala poput jute, vune, alpake i lana. Potražite certifikate poput Green Label Plus ili Greenguard low-VOC. Imajte na umu da bacanje prostirki može biti komplicirano budući da nema previše ekoloških rješenja za odlaganje. Možda vam je najbolje da potražite najbliže reciklažno dvorište.

 

Namještaj

 

Jeftini namještaj od iverice i plastike vjerojatno će relativno brzo završiti na smetlištu. Prije nego što odete do velikog trgovačkog centra i kupite takav namještaj, razmislite o tome da date drugu priliku nekom starijem komadu namještaja ili provjerite na stranicama rabljenih stvari. Stariji namještaj vrlo je zahvalan budući da se u većini slučajeva radi o kvalitetnom proizvodu koji može biti funkcionalan na više načina.