Odvajanje pepela od ostalog komunalnog otpada, novi je projekat zeničke Albe

Odvajanje pepela nastalog sagorijevanjem uglja i drva od ostalog komunalnog otpada još je jedan pilot-pojekat zeničke Albe koja nastoji na što bolji način odvojiti sve vrste otpada ciljem njegove reciklaže ili daljeg energetskog iskorištavanja. Od 01. februara na raspolaganju su posebne kante za odvajanje pepela.

Pepeo onečisti ostali otpad a njegovim odlaganjem u posebne kante biće omogućena bolja iskoristivost ostalog komunalnog otpada. Pilot-projekat počeo je prošle subote. Biće to još jedan izdatak za sugrađane, svjesni su u zeničkoj Albi.

Kako kaže, Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet i projekte preduzeća Alba Zenica prvi mjesec korištenja kanti biće besplatan. Mjesečna naknada ovisiće o broju odvoza, koji će se inače obavljati subotom, te je planirano da se odvožnja dva puta mjesečno plaća 3,50 KM, a svake subote 6,50 KM.

“Obzirom da je grijna sezona pri kraju do sljedeće sezone ustanoviće se preciznija cijena na osnovu broja odvoza mjesečno, odnosno, cijena prihvatljiva sugrađanima i zeničkoj Albi”, kaže Dautbegović.

Džafer Dautbegović

Kante su kapaciteta 240 litara pa ćemo nastojati za one kojima je ta količina prevelika smanjiti broj odvožnji i na taj način pokušati smanjiti uobičajenu cijenu.

Dautbegović napominje da će se za one koji ne budu poštovali ovaj način odvajanja pepela u saradnji sa komunalnom inspekcijom pronaći modul upozorenja ili kažnjavanja.

Uz pomoć nadležnih službi u Upravi Grada Zenica nastojimo unaprijediti načine upravljanja otpadom, da budu što učinkovitiji i da probudimo svijest građana o bitnosti selektivnog odvajanja otpada.

Mi ćemo imati sve ugovore i podatke na osnovu kojih ćemo imati uvid u stanje na terenu, te ćemo vremenom moći reagovati i upozoriti ali nam je želja da sugrađani budu svjesni da se sve čini za dobrobit okoliša i iskorištavanja otpada na najbolji način.

Oni sugrađani koji žele koristiti ovaj način odvajanja otpada mogu se obratiti zeničkoj Albi  telefonski ili putem E-mail adrese i dogovoriti ostale detalje.

 

Izvor: zenicainfo.ba