Agencija ZEDA: Prezentacija ‘Uvozno-izvozne procedure’

„Uvozno-izvozne procedure“ naziv je prezentacije koju će u narednom periodu Agencija ZEDA organizovati u saradnji sa kompanijom „Jonjić šped“.

Ista je namijenjena privrednicima koji dosada nisu izvozili ili koji imaju poteškoće u razumijevanju pravila i propisa kada je riječ o uvozno-izvoznim procedurama.

„Odlučili smo se da sa jednom kompanijom iz Zenice koja ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti organizujemo prezentaciju za privredne subjekte koji nisu dosad imali namjeru izvoziti i planiraju realizovati oko uvoza i izvoza, te da dobiju informacije iz prve ruke od preduzeća koje se bavi i ima upravo dugogodišnje iskustvo iz ove obasti“, istakao je Sanel Ibrić, šef Odjela za Poslovne zone.

Kako organizatori ističu, česti problemi kada je u pitanju uvoz i izvoz jeste nedovoljna edukacija o situaciji na graničnim prelazima.

„Pretežno privrednici naprave svoj prozvod i spakuju ga za izvoza i onda se informišu o procedurama. Bilo je slučajeva da su ljudi kretali, nisu imali nikakvih saznanja, a na graničnim prelazima njihovi proizvodi su vraćeni“, rekao je Ibrić.

Kako su istakli organizatori, mogućnost prisustva imaju i svi oni koji posjeduju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti, te isto žele upotpuniti novim detaljima.

Lokacija i satnica prezentacije„Uvozno-izvozne procedure“ još uvijek nisu poznate, a iste će u narednih nekoliko dana biti objavljene na stranici Razvojne agencije ZEDA.

 

Izvor: zenicainfo.ba