Da li BiH uvodi covid propusnice?

U Srbiji je jučer odlučeno da budu uvedene covid propusnice u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. Da li će Bosna i Hercegovina posegnuti za istim mjerama N1 je upitao Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva. 

U BiH stanje stabilno

Podsjetio je da je prije tri dana Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH razmatrao epidemiološku situaciju u entitetu, te je tom prilikom Vladi FBiH predložio produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Nismo još uvijek uveli covid propusnice, ali pratimo stanje i postoji vjerovatnoća da ćemo u određenom trenutku uvesti iste mjere. Ukoliko bi došlo do uvođenja takvih mjera, sigurno da bi se išlo prvenstveno na one najvažnije službe, počevši od primjera samog zdravstva“, kazao je Čerkez.

U ovom trenutku, napomenuo je, razlika je u epidemiološkoj situaciji između Srbije i BiH.

Na dnevnoj osnovi u Srbiji broj premašuje sve evropske rekorde, dok u BiH trenutno stanje je stabilno i u blagom padu“, istaknuo je.

Pojedini restorani u Kantonu Sarajevo već su uveli ovu mjeru. Pa tako, na dan evenata u kojome se predviđa da će biti više od 50 osoba, ugostitelji traže potvrdu o vakcinisanju ili negativan rezultat brzog testova na ulazu u objekat.

Događaji od velikog interesa

Također, kako su javili  čitatelji, sportsko-rekreativni centar Ajdinovići iz Olova, za ulazak na ovo odmaralište traži potvrdu o vakcinaciji.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istaknuo je, da svaki ugostiteljski objekat, pa i firma koja je u privatnom vlasništvu može uvesti svoje pravilo.

Mi smo omogućili već i sada za događaje većeg obima da se mogu koristiti ta pravila. Fudbalske utakmice reprezentacije, ili kao što je bilo sa Veležom, bile su praćene pravilom da može veći broj ljudi, ali su morali imati testiranje. Tako je bilo i sa Sarajevo Film Festivalom. Za pojedine događaje od velikog interesa, i Federacije i države, već je oproban taj sistem u Federaciji“, rekao je Čerkez, dodavši da se ta mjera primjenjuje u slučaju ukoliko je više ljudi od 50 u zatvorenom prostoru, odnosno ako je više od 100 na otvorenom.