Da li su zimske službe spremne za ovu zimsku sezonu?

Jutros je u ranim jutarnjim satima snijeg padao u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Prvi snijeg ove zime, koji je napadao svega nekoliko centimetara u višim brdskim i planinskim područjima, tek je malo zabijelio krovove u gradu.

Ulogu zimske službe u našem gradu, unazad nekoliko godina, preuzela su dva preduzeća ALBA Zenica d.o.o. i “Komgrad-Ze” d.o.o..

Prvi ovosezonski snijeg nije otežao saobraćajnu situaciju u gradu, što se ne može reći za prigradska naselja poput Šerića, Jastrebca, Trešnjeve Glave, Gladovića i Vrselja. Jutros je saobraćaj javnog gradskog prevoza bio otežan u ovim mjestima kažu nam iz JP „Zenicatrans“.

ALBA Zenica d.o.o. prema ugovoru zadužena je za čišćenje užeg gradskog područja, gradskih ulica prvog, drugog i trećeg prioriteta. Svoje tehničke i materijalne kapacitete smatraju dovoljnim i spremnim za snijeg.

„Imamo na raspolaganju šest kamiona, četiri traktora, te ručne mašine. Trenutno na stanju imamo oko 150 tona soli, 50 do 100 tona troske. To su rezerve koje trenutno imamo“, rekao je Bojan Jeftić, disponent za zimsko održavanje ulica.

S druge strane, iz preduzeća Komgrad-Ze d.o.o., kažu kako za ovu zimsku sezonu nisu spremni, jer još uvijek nemaju potpisan ugovor. Ipak, na zvaničnoj stranici Grada Zenice danas je objavljeno da je Komgrad-Ze zadužen za održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva u ukupnoj dužini od 287,87 km podjeljenih na tri prioriteta u odnosu na zahtjevano vrijeme za raščišćavanje kolovoza, i to 149,92 km prvog prioriteta, 63,05 km drugog prioriteta i 74,90 km trećeg prioriteta.

 

Izvor: zenicainfo.ba