Dobrovoljno vatrogasno društvo organizovalo obuku i polaganje

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planskim aktivnostima za 2021. godinu je realizovalo obuku i polaganje ispita  za nove polaznike koji su stekli zvanje dobrovoljni vatrogasac. Polaganja ispita za dobrovoljnog vatrogasca se održalo protekla dva vikenda u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, pred Komisijom formiranom od strane Kantonalne uprave CZ ZDK.

Obuka se provodila pod nadzorom Službe civilne zaštite Grada Zenica i Kantonalne uprave CZ ZDK. Nakon sprovedene obuke prema planu i programu za zvanje dobrovoljni vatrogasac, a koja je trajala skoro pet mjeseci članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica su polagali ispiti i to za: dobrovoljnog vatrogasca i rukovodioca akcije gašenja požara. Ispit za dobrovoljnog vatrogasca je položilo ukupno osamnaest, dok je ispit za rukovodioca akcije gašenja požara položila dva člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica.
Polaganjem ova dva ispita Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je što se tiće kadra još bolje obučenije i spremnije da pomogne u spašavanju ljudi i materijalnih dobara tokom prirodnih i drugih nesreća kao i gašenja požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planira već u oktobru mjesecu realizovati novu obuku za zvanje dobrovoljni vatrogasac koji bi u svojom sastavu imali što veći broj certificiranih vatrogasaca.