Eko forum održao javnu raspravu o Nacrtu Akcionog plana za zeleni grad

Udruženje Eko forum organizovalo je sinoć javnu raspravu o Nacrtu Akcionog plana zeleni grad za Zenicu.
Ovaj dokument, koji je Gradsko vijeće, na sjednici 21. novembra uputilo u javnu raspravu u trajanju od 15 dana, predstavilo je večeras svojim članovima i simpatizerima, odnosno javnosti koja prati rad ovog udruženja.
Ocijenjeno je da ovaj plan može biti dobar strateški dokument za razvoj Zenice u pravcu čistog okoliša, a može ostati i samo skupi katalog želja i prilika za buduća zaduženja i plasiranje novih kredita od strane EBRD i drugih finansijskih institucija.
Učesnici u diskusiji o suštini i projektima Plana kojem je namjera da u narednih pet godina od Zenice stvori „čist, aktivan i za život ugodan grad, otporan na buduće pritiske na okoliš“, složili su se da ovom strateškom dokumentu nedostaje ključna, vitalno važna komponenta, plan uticaja na ponašanje najvećeg zagađivača u kotlini, kompanije ArcelorMittal, kroz mjere efikasne kontrole i nadzora nad emisijama štetnih tvari u okoliš, pritiska zbog nepoštivanja okolinskog zakonodavstva, te insistiranja na dosljednjoj realizaciji ekoloških projekata, zacrtanih u okolinskim dozvolama.
Eko forum je na svaki od zacrtanih projekata, pripremio i uputit će prijedloge, u toku javne rasprave, koja će biti zaključena 6. decembra.
Pisane primjedbe, prijedlozi i sugestije na ovaj dokument mogu se dostaviti popunjavanjem Upitnika za provođenje javne rasprave o Nacrtu Akcionog plana zeleni grad za Zenicu Službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

 

Izvor: zenicainfo.ba