Eko forum Zenica: Održana javna rasprava o zahtjevu ArcelorMittal-a

Eko forum Zenica u saradnji sa Gradskom upravom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma organizovao je danas javnu raspravu o podnesenom zahtjevu ArcelorMittalu Zenica za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

ArcelorMittal Zenica podnio je zahtjev za ponovno izdavanje nove okolišne dozvole. Javna rasprava je održana u Velikoj sali Gradskog vijeća Zenica, a na istoj je diskutovano o problemima i zahtjevima prema Ministarstvu, ali i da nova dozvola koja se donese bude bolja nego prošla.

Pripremili smo jednu prezentaciju iz koje se može vidjeti kako po pitanju ekologije može da primijene neke mjere koje može da uradi ArcelorMittal, a da pri tome ne ugroze svoje poslovanje. Dakle, to su neke mjere koje istovremeno utiču i na poboljšanje finansijskog poslovanja a i na kvalitetnije stanje okoliša, znači zraka, vode i tla“, naveo je Dragan Šulović, član Eko foruma Zenica.

Dragan Šulović

Eko forum Zenica je kao zahtjev uputio da se okolinska dozvola izdaje po novom zakonu i taj zathjev je ispunjen, a kompanija ArcelorMittal je dopunila svoj zahtjev po odredbama novog zakona.

Nije usvojeno ono što je najvažnije, a to je da se Rača, kao deponija industrijskog otpada i da se Toplana uključe u ovu dozvolu, da se obuhvate da bi se ispoštovao princip integralnog pristupa“, kazao je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

FOTO: Zenicainfo.ba

Iz Eko foruma Zenica poručuju da cilj ove javne rasprave jeste da se javnost, odnosno građani upoznaju sa podnesenim zahtjevima i problemima.

FOTO: Zenicainfo.ba

Izvor: zenicainfo.ba