Erdogan BiH obećao donirati 30 hiljada vakcina protiv koronavirusa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je obećao donirati zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine 30 hiljada vakcina protiv koronavirusa.

Ova donacija dio je dogovora koje su članovi Predsjedništva BiH postigli s turskim liderom na današnjem sastanku u Ankari.

Članovi Predsjedništva BiH započeli su danas službenu posjetu Turskoj, a nakon niza obavljenih sastanaka, Komšić, Džaferović i Dodik sastali su se i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vijest je objavljena na konfrenciji za medije nakon sastanka, a Erdoganu se zahvalio predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Želim da iskažem saučešće svim porodicama u BiH koji su izgubili borbu sa koronavirusom. Dostavit ćemo BiH 30.000 doza vakcina”, izjavio je turski lider.

Iako zvanično nije naglašeno o kojoj vakcini je riječ izgledno je da se radi o kineskoj vakcini Sinovac, s obzirom da je imunizacija tom vakcinom u Turskoj najrasprostanjenija.

Tako će prva veća količina vakcina, koje će u našu zemlju stići ponovo biti donacija, nakon one iz Srbije od pet hiljada vakcina.

Podsjetimo, vlasti na državnom nivou uopšte ne učestvuju u procesu nabavke (Vijeće ministara), pa je sada sve na entitetima. Federacija BiH još uvijek dogovara s dobavljačima, a kada će kupiti prve količine vakcina, još uvijek je neizvjesno.

Posjeta Turskoj Predsjedništva BiH već sad se može ocijeniti uspješnom jer je potpisan i sporazum o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo.