FBIH: Polusatni štrajk upozorenja zbog novih ugovora za električnu energiju

Privredna društva iz Federacije Bosne i Hercegovine neće potpisati dobivene ugovore sa elektroprivredama u FBiH, prema kojima su cijene električne energije za privredu višestruko povećane i do 350 posto za pojedine kompanije.

Ovu odluku je donijelo Udruženje poslodavaca FBiH i pozvalo svoje članice, ali i sve druge kompanije u FBiH da ne potpišu ugovore o nabavci električne energije sa elektroprivredama.

U većim kompanijama danas je održan polusatni štrajk upozorenja.

Iz Udruženja još jednom pozivaju Vladu Federacije BiH da hitno poduzme sve neophodne mjere kojima će ograničiti povećanje cijene struje. Povećanje cijena električne energije za pojedinog kupca električne energije u 2022. godini ne smije biti više od 20 posto u odnosu na ugovornu cijenu za snabdijevanje električnom energijom koju je taj kupac imao na dan 01.09.2021. godine.

Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dozvoli povećanje cijena električne energije od 150 do 350 posto za privredna društva u FBiH, doći će do masovnog gašenja pogona, gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenima. Također će doći do smanjenja izvoza, a bit će i manje investicija u nove pogone, tehnologije i nova radna mjesta.

Pozivamo Vladu FBiH da hitno reagira i ograniči povećanje cijena električne energije za privredna društva na maksimalno 20 posto, saopćavaju iz Udruženja poslodavaca FBiH.

 

Izvor: zenicainfo.ba