GIK izvršila unos i obradu podataka sa svih biračkih mjesta u gradu Zenica

Gradska izborna komisija izvršila je unos i obradu podataka sa svih biračkih mjesta u gradu Zenica.

“Zbog matematičkih grešaka danas se ponovo obrađuju i provjeravaju podaci sa 34 biračka mjesta. Kod unosa podataka, zbog grešaka biračkih odbora na tridesetak biračkih mjesta, ovi podaci nisu prihvaćeni u bazi Centralne izborne komisije”, kaže Selver Keleštura, predsjednik Gradske izborne komisije Zenica.

Po važećoj regulativi, objašnjava on, uputili smo zahtjev CIK-u za ponovno otvaranje vreća radi pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata.

“Formirali smo dva tima u prisustvu posmatrača i od 14 sati 34 vreće sa glasačkim materijalom su ponovo otvorene. Bit će utvrđene i ispravljene greške koje su učinjene na tim biračkim mjestima. Naprimjer, ako je kandidat u okviru otvorene liste dobio više glasova od političkog subjekta čiji je kandidat, što je nemoguće. Drugi slučaj, broj glasačkih listića koji je pronađen u kutiji je veći ili manji od zbira ukupnog broja važećih glasova i nevažećig glasova. Testovi tačnosti tu trebaju biti nula“, objasnio je Selver Keleštura.

Predsjednik Gradske izborne komisije ističe kako se radi o ispravljanju malih grešaka sa odstupanjima od jedan do pet glasačkih listića u kutiji u odnosu na prikazani broj i koji neće imati uticaj na zvanične izborne rezultate.

 

Izvor: zenicainfo.ba