Goletić: Neophodno uspostaviti sistem upravljanja kvalitetom zraka

Kvalitet zraka u Zenici je odavno zabrinjavajuće loš i sa tog aspekta nijedna dozvola se ne bi smjela izdati za izgradnju novih postrojenja koji će svojim emisijama doprinijeti pogoršanju stanja, istakao je u razgovoru za RTV Zenica, prof.dr. Šefket Goletić, šef Katedre za ekološko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu.

Pri tome podsjeća da se u cilju spremnijeg dočeka kritičnih zimskih mjeseci može poduzeti niz mjera.

“Na raspolaganju je više instrumenata, zakonskih i planskih, ali je sveprisutan zaključak da se ne provode zakonske odredbe”.

“Još 2003. godine Zakon o zaštiti kvaliteta zraka je regulisao obaveze izrade strateških planskih dokumenata koji bi trebali biti u funkciji sanacije prekomjernog zagađenja zraka”, ukazuje profesor Goletić te ističe da se, na primjer, kvalitet zraka počne predviđati u prostornim planovima svih nivoa organizovanja, Federacije BiH, kantona i gradova odnosno općina.

prof. Šefket Goletić

– Slijedom toga da se počne i primjenjivati u instrumentima odobravanja izgradnje objekata i postrojenja, što nije praksa. Nijedna urbanistička saglasnost u svojim urbanističko-tehničkim uvjetima ne sadrži nijedno slovo koje se tiče prevencije zagađenja zraka.

-To najbolje pokazuje da mi, zapravo, nemamo plan kakav zrak želimo, kada to i na koji način možemo postići, a ono što je možda najvažnije, nemamo uspostavljen sistem upravljanja kvalitetom zraka.

Dr. Goletić naglašava da kvalitetan zrak u Zenici možemo postići sistemom integralnog upravljanja, što znači da se okupe svi subjekti koji utiču na kvalitet zraka i oni koji odlučujuće utiče na to, poput onih koji odobravaju izgradnju objekata.

 

Izvor: zenicainfo.ba