Grad Zenica u sklopu manifestacije “Sretno đaci prvaci” nabavlja knjige za sve prvačiće

Gradska uprava Zenica je i ove godine organizovat će manifestaciju „Sretno đaci prvaci“ koja podrazumijeva nabavku udžbenika za učenike koji će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole. Osim nabavke udžbenika, planiran je i edukativno –zabavni program za navedeni uzrast.

U skladu sa ranije traženim podacima od škola o broju učenika koji bi trebao krenuti u prvi razred u osnovnim školama, Grad Zenica raspisao je tender za nabavku udžbenika koji je u toku.

Prethodnih godina Grad Zenica je u saradnji sa osnovnim školama nabavljao udžbenike koji su učenicima davani na revers, a ove godine preporuka je da sve škole iskoriste udžbenike koje imaju u školi za potrebe đaka u školi, a da knjige koje će ove godine Grad nabaviti, budu vlasništvo učenika. To je u skladu sa preporukom Svjetske zdravstvene organizacije da učenicima olakšamo školske torbe, na način da svoje knjige koriste za domaće zadatke, a knjige škole za školske zadatke.

“Gradimo nova dječija igrališta i sportske poligone, motivišemo učenje novčanim nagradama na kraju školovanja, ulažemo u djecu kroz stipendije i sada nabavku udžbenika, sve kako bi olakšali njihovim roditeljima, a djeci omogućili ljepše djetinjstvo u našoj Zenici i Bosni i Hercegovini”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prvog dana nove školske godine, u ponedjeljak, 02. septembra 2019. godine delegacija Grada Zenica predvođena gradonačelnikom Kasumovićem posjetit Osnovnu školu “Aleksa Šantić”. Drugog dana, 03. septembra sa početkom u 18 sati u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” bit će upriličena zabava za sve đake prvake, njihove roditelje i prijatelje, te predstavnike škola. Tom prilikom bit će izvršena i podjela udžbenika u skladu sa rasporedom.

 

Izvor: zenicainfo.ba