Gradonačelnik Kasumović održao sastanak sa predstavnicima Udruženja nacionalnih manjina

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je ugostio predstavnike Udruženja nacionalnih manjina Zenice.

Posjeta je bila prilika, između ostalog,  da se razgovara o stambenoj i problematici zapošljavanje Roma u našem gradu. Kako je istakao gradonačelnik Kasumović, Grad  Zenica će nastaviti kontinuitet  rješavanja stambenog zbrinjavanja  Roma, prema planu  izgradnje stambenih jedinica namjenjenih ovoj populaciji. Naglasio je da je veoma bitno da se Službi dostavi potrebna dokumentacija kako bi se svaki pojedinačni zahtjev mogao evidentirati, a Gradska uprava reagovati prema potrebama ove populacije.

„Stepen demokratije je najveći gdje su najugroženije kategorije dobro situirane, gdje su rješeni njihove egzistencijalne potrebe, te su zastupljene i aktivne u društvenom i  kulturnom životu. Za 15-tak dana u zeničkom  naselju Radakovo biće useljiva  novoizgrađena zgrada sa 82 stambene jedinice, a u skoro vrijeme u naselju Klopče, uz  finansijsku pomoć Svjetske banke i Evropske unije, počeće izgradnja još jedne zgrade za još 82-je romske porodice. Gradska uprava će, takođe, nastojati da se poveća broj zaposlenih Roma u zeničkim firmama “, istakao je danas gradonačelnik Kasumovć.

„Osim podrške Grada Zenica, Udruženje nacionalnih manjina očekuje i podršku viših instanci, kantonalnih i državnih, koje uglavnom izostaju. Očekujemo ravnopravan pristup inkluzivnim programima u cijeloj BiH. Do sada podršku imamo samo na gradskom nivou“, rekao je Mehmed Tahirović, potpredsjednik Udruženja nacionalnih manjina Zenica.

Predstavnici Udruženja danas su gradonačelniku Kasumoviću uručili zahvalnicu za nesebičnu podršku i pomoć romskoj zajednici pri suzbijanju i ublažavanju posljedica  pandemije Covid-19.

 

Izvor: zenicainfo.ba