Gradonačelnik Kasumović pozvao građane Zenice da ne posjećuju predizborne skupove, s ciljem sprječavanja širenja zaraze korona virusom

Danas je u Gradskoj upravi Zenice održana konferencija za medije na temu “Pogoršanje epidemiološke situacije u gradu Zenica i izborna kampanja”.

Obraćanje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića prenosimo u cjelosti:

Poštovani sugrađani, cijeneći pogoršanu epidemiološku situaciju, cijeneći stanje u zdravstvenom sistemu koji sigurno neće moći odgovoriti potrebama povećanog broja zaraženih, cijeneći svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i zdravlje svojih sugrađana, ja kao politički subjekt, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

Pozivam i ostale političke subjekte i političke partije da postupe na isti način i odustanu od održavanja predizbornih skupova kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebao biti prioritet.

Pozivam i sve građane da ne posjećuju predizborne skupove i da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice te da prije svega spriječe širenje zaraze, dok ne bude kasno.

Još jednom, pozivam Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK, koji je da upoznam građane, nažalost stranački krizni štab, jer ga čine visoki funkcioneri A-SDA i SDA, da zbog vidno pogoršane epidemiološke situacije u našem kantonu i našem gradu hitno donesu restriktivne i strožije mjere za ponašanje na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Takvu mogućnost imaju shodno naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Ukoliko ne postupe na takav način direktno će biti odgovorni za širenje korona virusa u našem gradu i našem kantonu.

Pozivam i apelujem na sve nadležne inspekcijske organe da pojačaju inspekcijski nadzor, pozivam MUP ZDK i Upravu policije da budu podrška inspekcijskim službama u cilju kontrole provođenja svih higijensko-epidemioloških mjera.

Predizborni skupovi nemaju nikakve svrhe. Građani neke znaju 30 godina sa obećanjima, neke kraće, ali se u svakom slučaju sjećaju kako je bilo posljednje četiri godine.

Neke stranke šire zarazu u ovom kantonu. Samo jedan klaster iz Orahovice, doveo je do zaraze šestero ljudi, među kojima je jedan član Kriznog štaba ZDK.

Kantonalna bolnica Zenica i zdravstveni radnici u bolnici su već umorni i neće moći izdržati dalje širenje korona virusa.

Molim građane da ne idu na predizborne skupove, jer je to posebna okolnost za širenje korona virusa. Ostanite kući, čuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i zdravlje svojih komšija“.

Na pitanje da li Štab civilne zaštite Grada Zenica planira uvesti mjere radi sprječavanja širenja zaraze korona virusom, gradonačelnik Zenice u svojstvu komandanta Štaba civilne zaštite Grada Zenica je odgovorio da Grad nažalost nema nadležnost za donošenje bilo kakvih mjera, jer je to u nadležnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

 

Izvor: zenica.ba