Gradska uprava finansira šest ekoloških projekata

Na javni poziv gradske uprave organizacijama civilnog društva, odnosno nevladinim organizacijama, za finansiranje projekata iz oblasti zaštite okoliša i poboljšanja energetske efikasnosti, prijavilo se ukupno 15 udruženja.

Od ovog broja sredstva su odobrena za realizaciju šest projekata, u ukupnom iznosu od 18.500 konvertibilnih maraka.

Među onima kojima su ove godine odobrena sredstva je udruženje za unapređenje životne sredine „E grupa“ , koje je tokom proteklih devet godina realizovalo nekoliko projekata iz oblasti upravljanja otpadom, energetske efikasnosti i poduzetništva.

Ciljana skupina su mladi koji kroz edukativne radionice uče kako da sačuvaju životnu sredinu i kako da utiču na okoliš da ga ne zagađuju. Prošle godine uspješno smo u pet osnovnih škola realizovali projekat pod nazivom „Mali eko čuvari grada“, a ove godine slijedi nastavak. “Eko vijest za bolju svijest“ naziv je projekta kojim se nastavlja edukacija djece iz oblasti upravljanja otpadom i energetske efikasnosti, kako bi svjesno utjecali, čuvali i štitili životnu okolinu, a u planu je organizovanje edukativno-kreativnih aktivnosti i kvizova“, kaže članica udruženja E-grupa Irma Topčić-Skopljak.

Osim projekta udruženja „E grupa“ na javnom pozivu gradske uprave prošlo je još pet nevladinih organizacija.

Na javni poziv je apliciralo ukupno 15 udruženja, odnosno neprofitnih organizacija, od kojih su za šest odobrena sredstva, u ukupnom iznosu od 18.500 konvertibilnih maraka.Vrijednost odobrenih projekata iznosi od 2.000 do 5.000 konvertibilnih maraka, a ono što je očigledno jeste da je ove godine evidentan nedostatak kvalitetnih projektnih prijedloga“, izjavila je Jakuta Imširović -stručna saradnica za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi.

Rok za implementaciju projekata je 31.decembar 2020.godine.

 

Izvor: zenicainfo.ba