Gradska uprava Zenica: Put za Palinoviće bit će uskoro saniran

Nakon objavljne priče o putu za selo Palinoviće, iz Uprave Grada Zenice saznajemo da će problem neprohodne saobraćajnice, zbog kojeg su ovdašnji mještani čsto odsječeni od ostatka svijeta, uskoro biti riješen.

Tenderska procedura biće završena sredinom idućeg mjeseca, a problematična dionica puta rekontruisana, javili su iz Gradske uprave.

Put za Palinoviće već godinama je izvor problema za ovdašnje mještane, koji se godinama bore za bolje uslove života u selu, smještenom na svega par kilometara od magistralnog puta i prvog većeg naselja. Na lokalnoj saobraćajnici, dužine oko četiri kilometra doPerinog Hana, problematična je dionica makadamskog puta, duga kilometar i po, koja nakon obilnijih kišnih padavina izgleda ovako… Problem se ponavlja godinama, sanacija i zasipanje nisu riješenje, poručuju mještani. Nakon obilnijih padavina, cesta je toliko oštećena, da je za automobile pravi izazov, s obzirom da u ovom dijelu Zenice, autobusi svakako ne saobraćaju.

Nakon objavljene priče o putu do sela Palinovići, dobili smo odgovor Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica. Prenosimo ga u cjelosti.

„U toku obilaska MZ Perin Han od strane Gradonačelnika i predstavnika Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, mještani naselja Palinovići su ukazali na problem koji imaju sa putnom komunikacijom koja ih povezuje sa ostatkom MZ. Radi se o postojećem putu za naselje Palinoviće koji je dijelom asfaltni a dijelom makadamski put. Ukupna dužina makadamskog puta iznosi 1310 metara.

Planirana je rekonstrukcija puta (iskop, tamponski sloj i asfaltiranje) sa izgradnjom bankina, čija vrijednost se procjenjuje na cca 173.400,00 KM .

U smislu navedenog pripremljena je tehnička dokumentacija, te provedena procedura javne nabavke. Otvaranje ponuda je zakazano za 10.09.2020. godine”, stoji u odgovoru Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice.

Tako bi put za selo Palinoviće mogao biti potpuno spreman za predstojeću zimsku sezonu, a mještanima osigurana kvalitetna komunikacija sa ostatkom svijeta.

 

Izvor: zenicainfo.ba