Ideja grupe srednjoškolaca: U Zenici organizovan TEDx Masarikova

U Zenici je danas ove subote realizovan TEDx Masarikova, lokalni samoorganizovani program koji predstavlja nezavisan TED događaj.

Upravo TED događaji širom svijeta na jednom mjestu okupljaju najveće svjetske mislioce i ljude koji dijele ideje koje su važne u bilo kojoj disciplini.

U cjelodnevnom događaju koji se organizuje pod sloganom “Novo doba” slavit će se naša prošlost, ali i budućnost, ističu srednjoškolci koji su i organizatori samog TEDx-a.

Brojni govornici oduševili su zeničku publiku. Među njima se ističu imena kao što su Nedim Ademović – profesor ustavnog prava, Maja Hadžiselimović – inžinjerka robotike i razvojna inžinjerka industrijskih egzoskeleta, Sara Jo – pop zvijezda iz Srbije, Morana Zibar – strastvena kvizašica, Hajdi Mostić – direktorica financija Telemacha te Eric Nelson – američki diplomat i trenutni ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Nelson je za Federalnu TV izjavio kako je sretan što učestvuje u ovom jedinstvenom događaju, a u svom govoru mladima poručio je da izađu na predstojeće izbore jer je i njihov glas bitan: “Moja poruka je za mlade širom zemlje da posegnu i spoje se sa prilikama i ljudima koji su zainteresovani za njihove ideje, da zbog povezanosti koju imamo preko naših telefona i kompjutera ne morate napuštati svoju zemlju da biste pronašli priliku”.

Cijeli događaj organizovala je grupa srednjoškolaca uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative, koji provodi Međunarodna organizacija za migracije, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

TEDx Masarikova održavao se u Bosankom narodnom pozorištu Zenica a moguće ga je bilo pratiti i putem oficijelne TEDx Masarikova Youtube stranice, te na displeju u centru grada.