INZ obilježava 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski Dan borbe protiv dijabetesa se i ove godine obilježava 14. novembra, po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, organizuje u četvrtak, 14. novembra niz manifestacija i promotivnih aktivnosti. U jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona će biti održane promotivne aktivnosti “besplatno mjerenje šećera u krvi”.

Centralni skup ove godine biće održan u Kaknju, a mjerenje će biti organizovano i u Maglaju, Visokom, Brezi, Varešu, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici.

Pozivamo vas da medijski zabilježite centralni skup za ZDK u Kaknju, u Tržnom centru REAL Kakanj, u četvrtak u 09:30 sati.  

Nakon obraćanja domaćina i gostiju, mjerenje će biti obavljano do 14 sati.

Od 11 do 12 sati u KSC Kakanj biće upriličeno mjerenje šećera u krvi, radionica za djecu i podjela prigodnih poklona za djecu.

Od 11.30 do 13.15, na ulazu u Malu salu KSC-a biće obavljano besplatno mjerenje minerala i vitamina u organizmu.

Od 12 do 13.15 sati u Maloj sali KSC-a  planirano je edukativno predavanje „Šećerna bolest i vid“ i emitovanje kratkog promotivnog filma „Život ispod duge“.  (Završetak svih aktivnosti je planiran do 14 sati)

 

Početku akcije prisustvovati će predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK, Instituta za zdravlje i Saveza dijabetičara u ZDK.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2019. godinu, je “Obitelj i dijabetes”.

Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i učešća cijele porodice u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Predviđa se da će u svijetu biti 313 miliona dijabetičara do 2040. godine.

 

U ostalim gradovima i općinama, u isto vrijeme (09:30 sati) akcije će početi, na adresama:

Breza – Tržni centar Bingo,

Visoko – Udruženje „Dijabet“ – Musala bb,

Vareš – Apoteka Vareš – Put mira bb,

Zenica – Shopping centar “Džananović”,

Žepče – Dom kulture,

 Zavidovići – Tržni centar “Bingo”,

Olovo – Dom zdravlja,

Maglaj – Tržni centar “Konzum”,

Doboj Jug – Poliklinika Doboj Jug Matuzići

Usora – Dom zdravlja.

 

Pozivamo vas da medijski propratite ove aktivnosti i nadamo se da ćete naći tehničkih kapaciteta i vremena da nam se pridružite na centralnom obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Tržnom centru REAL Kakanj, u četvrtak, 14.11.2019. godine u 09:30 sati.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara ZDK