Izdato 6 prekršajnih naloga osobama koje nisu poštovale naredbe o zabrani kretanja

U protekla 24 sata na području Zeničko-dobojskog kantona javni red i mir je narušen u 22 slučaja od čega u 5 slučajeva na području Policijske uprave I u Zenici.

Kako je utvrđeno prilikom intervencije policijskih službenika javni red i mir je u navedenim slučajevima narušen učestvovanjem u tući, nepostupanjem po naredbi, i naročito drskim ponašanjem. Počinioci prekršaja su sankcionisani. Kada je u  pitanju segment bezbijednosti saobraćaja na putevima na području ZDK u protekla 24 sata dogodile su se dvije saobraćajne nezgode. Jedno lice je smrtno stradalo, a jedno zadobilo lakše tjelesne povrede. Dana 29.03. u 16 sati i 05 minuta na magistralnom putu M-17 u mjestu Jelina, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo putničko vozilo Renault Megan, kojim je upravljalo lice S.A. rođeno 1997. godine iz Zenice. Na mjestu suvozača nalazila se T.A. rođena 1999. godine iz Zenice koja je uslijed zadobijenih povreda preminula u KBZ. Vozač S.A. je zadobio lakše tjelesne povrede. Na mjestu ove nezgode izvršen je uviđaj od strane ekipe Policijske uprave I u Zenici, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK. U protekla 24 sata policijski službenici su kontrolisali 28 vozača i vozila, te izdali 9 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju.

Na području našeg kantona u 24 sata evidentirano je 6 krivičnih djela, dok na području Policijske uprave I u Zenici nije evidentirano, niti prijavljeno, ni jedno krivično djelo. S ciljem spovođenja naredbi štaba nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika u svim segmentima, prvenstveno kada je u pitanju kontrola lica kojima je izrečena mjera obavezne samoizolacije, zatim kontrola poštivanja zabrane kretanja za lica mlađa od 18 i starija od 65 godina, kao i poštivanja naredbi o zabrani kretanja svih građana u periodu od 20 do 5 sati ujutro. Tokom protekla 24 sata na području Grada Zenica izdato je 6 prekršajnih naloga zbog kršenja naredbe o zabrani kretanja građana u periodu od 20 do 5 sati. Također je vršena kontrola lica koji imaju izečene mjere obavezne samoizolacije, gdje je na području Policijske uprave I utvrđeno kršenje mjere samoizolacije u 2 slučaja. Prema nesavjesnim licima su poduzete zakonom predviđene mjere i radnje, navela je u izvještaju rekla je Aldina Alić, potparol MUP-a ZDK.

 

Izvor: zenicainfo.ba