Jedanaest kilometara autoceste kod Zenice od danas u potpunosti zatvoreno

Rano jutros na priključnim cestama ka Zeničkoj obilaznici zatekli smo signalizaciju koja onemogućava prolazak ka naplatnom mjestu Zenica sjever, a od subote zbog radova na dilataciji mosta Klopče nemoguće se uključiti i na dionicu Zenica jug – Zenica sjever.

Zatvaranje dionice još u petak je najavio glavni federalni građevinski inspektor Ejub Salkić, a u razgovoru za Klix.ba jučer je kazao da će JP Autoceste FBiH izdati Rješenje o zabrani upotrebe objekta (op. a. Zeničke obilaznice) jer, kako kaže, za njih to još uvijek nije završen objekat, što je utvrdio inspektor koji je u petak obišao dionicu.

Ispod mosta Pehare zatekli smo kamione sa zemljom i tešku mehanizaciju, kao i radnike koji su na lokalni put prema Smetovima postavljali zaštitnu ogradu.

Saobraćaja na vijaduktu Babina rijeka nije bilo, a radnici su obilazili i dionicu u neposrednoj blizini mosta Pehare.

Upit smo poslali i Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine te u narednim satima očekujemo više informacija o razlozima zatvaranja dionice.

Podsjetimo, radovi na izgradnji Zeničke obilaznice trajali su šest godina, a ukupna investicijska vrijednost radova iznosila je 225 miliona eura.

Sredstva su osigurana putem međunarodnih finansijskih institucija (KFAED, EBRD, OPEC), kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).