Kasumović i Jupić posjetili novoformirani izolatorij u Nemili, izvršena primopredaja

Postupajući po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, Grad Zenica je poduzeo konkretne mjere stvaranja uslova za izolaciju osoba koje se ne pridržavaju izrečenih mjera zabrane.

Jedna zgrada u Omladinskom naselju u Nemili preuređena je i jutros predata na upravljanje Kantonalnom zdravstvenom kriznom štabu. Gradonačelnik Fuad Kasumović je u pratnji saradnika zgradu predao ministru zdravstva Adnanu Jupiću koji će dalje raspolagati sa ovim prostorom.

„Molim vas poštujte sve šta vam struka kaže, mislim da vam je bolje kući nego ovdje, a oni koji ne poštuju naredbe biće ovdje smješteni“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Zgradu je na upravljanje preuzeo predsjednik zdravstvenog kriznog štaba Adnan Jupić.

„Čestitam gradonačelniku Kasumoviću na učinjenom do sada. Drago mi je da su ovi kapaciteti ovako uredni i spremni, nadam se da neće biti potrebe da ovako široke kapacitete koristimo, ali dobro je da su tu“, kazao je Jupić.

„Velika većina lokalnih zajednica u kantonu je shvatila težinu problema, ostali smo sami i samo slogom možemo pobijediti ovo stanje“, zaključio je Jupić.

„Da bi se smjestile u prinudnu izolaciju osobe koje ne poštuju izrečene mjere samoizolacije, potrebno je izmijeniti određene zakonske propise i nadam se da će i to brzo biti urađeno, te da ćemo moći ove osobe smjestiti ovdje i držati ih pod nadzorom“, kazao je Admir Gazić, načelnik Policijske uprave 1 u Zenici.

Ukoliko se ukaže potreba Omladinsko naselje u Nemili raspolaže sa velikim kapacitetom i vrlo brzo se ovaj prostor može dovesti u stanje da se koristi za samoizolaciju. Nadamo se da će građani nastaviti biti disciplinovani i da za tako radikalnim mjerama neće biti potrebe.(Nedžad Glibo)