Kasumović: Rača je ekološka bomba, ne dozvoljavamo dalje zagađenje grada

Na 41. sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica, između ostalih tačaka, razmatrano je o rješenju imovinsko – pravnih odnosa, na lokaciji Deponije industrijskog otpada “Rača”.

Gradonačelnik Kasumović, oštro je osudio i razgovor o ovoj temi, naveo da je posjeta Premijera FBiH i Vlade ZDK kompaniji ArcelorMittalu stranačka, da nije adekvatna, te da se ne može razgovarati o zagađenju grada, bez lokalne zajednice.

“Dok sam gradonačelnik ovog grada, nikakve posjete Premijera niti Vlade ZDK ne dolaze u obzir, a ni priče o zagađenju, nema bez lokalne zajednice”, poručio je Kasumović, koji je povezao ovu tačku sa posjetom delegacije kompaniji ArcelorMittal.

U nastavku svog izlaganja, Kasumović je uporedio refundiranje novca u Kaknju u odnosu na Zenicu, te još jednom ponovio da u svakom razgovoru o zagađenju, lokalna zajednica mora biti prisutna.

“U Kaknju postoji samo jedan dimnjak i 7 miliona KM godišnje, dobiju u refundaciji za zagađenje. Zenica nema para, sve one idu u Federaciju, i nije mi važno što Željeznice, Elektroprenos i Elektroprivreda, cvjetaju zbog ArcelorMittala. Ponavljam Mittal je dobro došao, ali bez razgovora s nama, nema saradnje”, dodao je Kasumović.

Kasumović je dodao da ga niko neće ucjenjivati, da je Grad Zenica ispunila svoje obaveze, da postoje dogovori, te da Deponija “Rača”, nije u vlasništvu grada.

“Rača je ekološka bomba ovog grada, i to moraju svi znati. Njom niko ne upravlja, Grad Zenica pogotovo, a ona samo može biti Mittalova ili u vlasništvu Vlade FBiH. Federacija BiH je prodavala tu Deponiju i Kuvajtu i ArcelorMittalu, i nas to uopšte ne zanima”, pojasnio je Kasumović, ističući da se kompanija ArcelorMittal ponašala veoma nekorektno i da vlasnici ne mogu ucjenjivati niti građane, kao ni ovaj grad.

Također, Kasumović je pojasnio rizik preuzimanja “Rače”, kao i odluku o blokiranju slučaja, dok se zakonski ne riješi.

“Postoje procedure, i pravni savjet vrlo dobro i decidno zna šta poduzet po tom pitanju. To je ekološka bomba, pogotovo u naselju Gradišće. Ovo je grad svih građana, ne samo SDA, i neću dozvoliti bilo kakve posjete njihovih predstavnika i razgovora bez nas, bez lokalne zajednice”, naglasio je Kasumović.

Na kraju je još jednom ponovio, da Deponija “Rača”, nikada nije bila ni gradska ni općinska, te da se pitanje ove ekološke bombe, pod hitno mora riješiti, prije nego bude kasno.

“Rača je uvijek bila u vlasništvu Željezare, koja je istu prodavala Kuvajtu, a Kuvajt proslijedio dalje, da bi sada suvlasnik bila Vlada FBiH. Ovo ćemo zakonski riješiti, jer se zaista na toj istoj Deponiji, može svašta dogoditi”, zaključio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenica.